Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Porezna uprava: Povrat poreza u kolovozu

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65676
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 30.06.2016. 14:09 
Naslov:  Porezna uprava: Povrat poreza u kolovozu
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Porezna uprava objavila je jučer na svojim službenim stranicama informaciju kako se tiskaju rješenja za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak za 2015. koja će biti dostavljena poreznim obveznicima najkasnije do 15. srpnja.

Podsjetimo, prethodnih godina je sam porezni obveznik predavao poreznu prijavu ako je smatrao da ostvaruje pravo na povrat ili ako je bio dužan podnijeti prijavu poreza na dohodak, a od ove godine Porezna uprava za svakog poreznog obveznika, njih ukupno 3,5 milijuna, utvrđuje godišnju obvezu poreza, te razliku za povrat ili uplatu.

Od navedenih 3,5 milijuna poreznih obveznika, cca 1,6 milijuna obuhvaćeno je posebnim postupkom. Poradi ekonomičnosti, za oko 450.000 poreznih obveznika koji ostvaruju povrat ili uplatu poreza do 15 kn neće se izdavati rješenja, no i oni mogu zatražiti izdavanje rješenja u nadležnim ispostavama Porezne uprave. Za preostalih 1,1 mil poreznih obveznika koji su obuhvaćeni posebnim postupkom Porezna uprava će izdati rješenja o utvrđenom dohotku i razlici za povrat, odnosno uplatu.

Onim obveznicima za koje Porezna uprava raspolaže podacima, a koji ostvaruju razliku za povrat poreza, a takvih će po procjeni biti oko 950.000, novac će biti isplaćen u kolovozu. Iznimka će biti porezni obveznici za koje se moraju prikupiti dodatni podaci, primjerice za utvrđivanje rezidentnosti, podaci o primicima iz inozemstva ili slično.

Inače, broj poreznih obveznika obuhvaćenih posebnim postupkom, kojima Porezna uprava u 2016. godini izdaje rješenja, povećao se u odnosu na ranije godine jer su u obračun poreza uključeni i novi izvori dohodaka koji se prethodnih godina nisu oporezivali (primici od kamata na štednju, dohodak od otuđenja posebnih vrsta imovine – otpad). Primjerice, 191.000 poreznih obveznika - maloljetnika ostvarilo je primitke po osnovi kamata na štednju, od čega će za 85.000 obveznika Porezna uprava izdati rješenje jer ostvaruju pravo na povrat veći od 15,00 kn.



Tekst: Osijek031.com

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: