Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



HDZ: propada li nepovratno projekt nove plinske kombi kogeneracijske elektrane u Osijeku?

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65780
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 30.06.2016. 13:06 
Naslov:  HDZ: propada li nepovratno projekt nove plinske kombi kogeneracijske elektrane u Osijeku?
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Grijanje, električna energija i energetska neovisnost nadstranačka su priča i ne prihvaćam da nam energetski lobiji vezani uz Zagreb, ili bilo koji drugi dio Hrvatske, diktiraju gdje će se graditi kakva elektrana, te da rade protiv interesa građana Slavonije i Baranje inzistirajući da budemo energetski zapušteni, te u nepovoljnom i ovisničkom odnosu prema drugim proizvođačima energije.Postoji način da budemo posve energetski neovisni i tu priliku ne smijemo propustiti", rekao je Ivan Anušić.

Poštovani,
Kako su posljednjih tjedana oči javnosti uglavnom bile usmjerene prema Trgu sv. Marka u Zagrebu i događanjima u političkim strankama, mnogima je promakla "Odluka o poništenju br. DD-V-68/14-D2" u kojoj naručitelj HEP d.d. Sektor za nabavu poništava postupak javne nabave za izgradnju po modelu "ključ u ruke" plinske kombi kongeneracijske elektrane u Osijeku, kapaciteta do 500 MWe i 160 MWt, te ugovor za dugoročno održavanje jednoosovinskog plinsko-parnog turboagregata s pratećom opremom.

Što to točno znači?
To znači da više od tri i pol godine rada, te do sada uloženih više od 20 milijuna kuna HEP-a, koji uključuju izradu istraživanja, projektne dokumentacije, dobivene dvije građevinske dozvole, te plaćene komunalne doprinose Gradu Osijeku za novu termoelektranu, kao i završena i plaćena arheološka istraživanja na lokaciji nove termoelektrane - odlaze u prošlost. A grad Osijek i slavonsko-baranjska regije gube investiciju od 2,5 milijarde kuna, energetsku neovisnost i nova radna mjesta.

"Iako je u posljednje četiri godine HEP ovaj projekt imao u svojim planovima, te su u njega do sada uložena značajna sredstva, ovo poništenje natječaja javne nabave jasan je znak kako je HEP konačno odustao od nove elektrane u Osijeku kapaciteta do 500 MWe. Iako su protekle dvije Vlade, neovisno koliko kratko ova druga trajala, imale ministre gospodarstva iz Slavonije, ni jedan značajniji, kapitalni projekt u Slavoniji i Baranji nije ostvaren, a sada vidimo da je upitna i budućnost nove osječke elektrane", rekao je Ivan Anušić, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Osječko-baranjske županije.

Kada je u pitanju nova plinska kombi kongeneracijska elektrana u Osijeku, od samog početka projekta na svakom su koraku traženi problemi i razlozi zašto Osijek ne bi trebao dobiti elektranu ove snage. S druge strane, rezultati svih istraživanja, costbenefit analiza, studija izvedivosti i drugih strateških dokumenata, išli su u prilog izgradnji termoelektrane upravo ove snage.

"Ne prihvaćam argumente kako Osijeku ne treba elektrana do 500 MWe nego manje snage. Iznos snage je odredila struka u HEP-u još 2000. godine, a tehnički i ekonomski je u cijelosti opravdan zbog visine iskorištenja (veće od 58%), koja garantira jeftiniju cijenu električne i toplinske energije. U Osijeku se trenutno proizvodi samo 5 posto električne energije koja je potrebna za normalno funkcioniranje grada i cijele regije, a sva ostala električna energijamora se dobavljati dalekovodima. Želim da se ova priča okrene, da Slavonija i Baranja budu energetski sigurne i samostalne, a izvor te sigurnosti treba biti smješten u Osijeku. Također želimo da se višak energijeiz Osijeka izvozi u druge dijelove Hrvatske i regije, a ne da mi uvijek ovisimo o uvjetima i cijeni koju nam diktira netko drugi", naglasio je Ivan Anušić.

Nova elektrana u Osijeku potrebna je zbog niske energetske učinkovitosti postojećih proizvodnih jedinica i nezadovoljavanja ekoloških standarda koji će postojeću toplanu uskoro staviti izvan uporabe.

Prilikom projektiranja nove elektrane vodilo se strateškim interesom dugoročnog povećanja sigurnost opskrbe električnom i toplinskom energijom za građane Osijeka i cijele Slavonije i Baranje, uz manje onečišćenje CO2, te uz mogućnost prihvataenergije iz novih obnovljivih izvora energije kojih je u slavonskim županijama sve više.

"Grijanje i struja, energetska neovisnost, nadstranačka su priča - nije bitno tko ju je započeo, nego je bitno da svi udružimo snage i utječemo na donositelje odluka kako bi ona bila uspješno završena. Ne prihvaćam da nam energetski lobiji vezani uz Zagreb, ili bilo koji drugi dio Hrvatske, diktiraju gdje će graditi kakva elektrana, te da i dalje rade protiv interesa građana Slavonije i Baranje inzistirajući da budemo energetski zapušteni, u nepovoljnom i ovisničkom odnosu prema drugim proizvođačima energije u Hrvatskoj, ili izvan nje.Postoji način da budemo posve energetski neovisni, te da na viškovima energijedonesemo dobit našem kraju, i tu priliku ne smijemo propustiti", rekao je Ivan Anušić.



Tekst i foto: povjerenstvo za medije ŽO HDZ OBŽ

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: