Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Najavom provedbe projekta "Drava Life" obilježen Međunarodni dan Dunava u Osijeku [2016.]

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65698
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 30.06.2016. 10:03 
Naslov:  Najavom provedbe projekta "Drava Life" obilježen Međunarodni dan Dunava u Osijeku [2016.]
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Međunarodni dan Dunava obilježava se 29. lipnja u sjećanje na taj datum 1994. godine kada je 14 zemalja s područja Dunavskog bazena potpisalo Konvenciju o zaštiti rijeke Dunav.

Središnje obilježavanje ovog dana u Republici Hrvatskoj ove je godine održano jučer u Osijeku u organizaciji Hrvatskih voda. Na svečanosti je obilježena i 140. obljetnica gospodarenja hrvatskim vodama te je najavljen početak provedbe projekta „Drava Life“ koji će se temeljiti na tradicionalnom upravljanju vodama ali uz suvremenu tehnologiju.

Prema riječima generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića, projekt „Drava Life“ vrijedan je 4,6 milijuna eura a cilj mu je očuvanje postojećih prirodnih staništa i revitalizacija rukavaca u poplavnim područjima Drave i Dunava te istovremeno omogućavanje boljeg upravljanja vodama i normalnog života lokalnog stanovništva na tom području.

Novim načinom upravljanja vodama ojačat će se nasipi te poboljšati protočnost rijeka. Vraćanjem rukavaca, livada i pašnjačkih prostora, boljim upravljanjem šumama i povećanjem propusnosti korita te smanjenjem rizika od poplava omogućit će se razvoj turizma, sporta i rekreacije te očuvanje bioraznolikosti poplavnih područja koja su jako važna u ekološkom smislu.

Zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak podsjetio je na to da se ovih dana očekuje usvajanje nacionalnog plana upravljanja vodnim područjima koji uključuje i plan upravljanja rizicima od poplava. Na području Slavonije u tijeku su dva velika projekta gradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, jedan u Osijeku vrijedan 540 milijuna kuna, te u Vukovaru vrijedan 360 milijuna kuna koji će značajno pridonijeti zaštiti naših rijeka. Još jedan takav projekt uskoro počinje u Virovitici.

Zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Mario Šiljeg istaknuo je kako posljednjih nekoliko godina provodimo niz aktivnosti vezano uz poboljšanje upravljanja ovim područjem kao što je proglašenje regionalnog parka „Mura-Drava“ i prekograničnog rezervata biosfere „Mura-Drava-Dunav“ između Hrvatske i Mađarske, čiji je dio i Park prirode Kopački rit. Šiljeg je također istaknuo kako se radi na rješavanju problema onečišćenja podzemnih voda u istočnoj Slavoniji arsenom izdvajanjem velikih financijskih sredstava i primjenom novih tehnoloških rješenja za dobivanje zdravstveno ispravne vode za piće.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Radio Osijek

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: