Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Igor Berecki: "Naša je humanitarna akcija "Lege za djecu superjunake" uspjela povezati tri susjedne države"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65694
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 24.06.2016. 20:04 
Naslov:  Igor Berecki: "Naša je humanitarna akcija "Lege za djecu superjunake" uspjela povezat
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Kako smo već pisali, od 28. lipnja do 01. srpnja održava se humanitarna akcija „Lege za djecu superjunake“ u sklopu koje će šestorica Osječana biciklirati i trčati od Osijeka do Dubrovnika. Tim povodom našli smo se s jednim od sudionika, Igorom Bereckim, kako bismo kroz razgovor doznali nešto više o samoj akciji.

Za početak smo zamolili Igora da nam kaže otkud ideja za ovu akciju.
- Cijela priča krenula je od dvojice biciklista, Ivice Lenarda i Igora Tomana. Obojica su biciklisti amateri, umirovljeni invalidi Domovinskog rata koji su se biciklizmom počeli baviti u sklopu svojih terapijskih aktivnosti. S vremenom su počeli voziti sve veće i veće kilometraže, pa su odlučili to povezati s humanitarnim radom. Osnovali s udrugu Hrvatski dragovoljac te unutar udruge pokrenuli akciju „Veliki za male“ gdje kontinuirano pomažu djeci u SOS selu Ladimirevci, djeci lošeg imovinskog stanja, u bolnicama, itd.

Paralelno s njima dvojicom postoje i humanitarci koji trče maratonske utrke humanitarnog tipa, pa su se oni povezali s Draganom Maloševcem koji je u zadnjih nekoliko mjeseci istrčao više humanitarnih utrka po načelu doniranja jedne kune po pretrčanom kilometru. On je za sobom povukao Dražena Ćućića, inače docenta na osječkom Ekonomskom fakultetu i koji je amaterski trkač, ultra-maratonac i također humanitarac.

Kad su se njih četvorica dogovorili da sudjeluju u ovom projektu, trebala im je nekakva logistika, netko tko će ih pratiti u cijeloj toj priči, pa smo tu uskočili predsjednik osječkog motokluba Veterani SiB Darko Zec i ja, pedijatar na Klinici u KBC Osijek. Nas dvojica ćemo se zamjenjivati za volanom i voziti uz bicikliste i trkače 72 sata u kontinuitetu, brzinom ne većom od 20 do 30 km na sat. Vidjet ćemo kako će to sve skupa ići.


Zašto baš utrka od Osijeka do Dubrovnika?
- Uvidjeli smo da se ne može potaknuti ljude na uplatu novca za neku jednostavnu stvar poput „vozit ćemo bicikl par kilometara“. Stoga smo odlučili zagristi veliki zalogaj: odvoziti 1.000 kilometara u tri dana. Tijekom ta 72 sata nećemo imati odmora, nema spavanja, stat će se nekoliko puta na sat ili dva za osnovne fiziološke potrebe, sjesti i izravnati leđa, a nakon toga gura se dalje. Tako će dvojica biciklista izvoziti 1.020 km, dvojica trkača će svaki dan istrčati maraton od preko 40 km razdijeljen u dionice, a mi ih cijelo vrijeme pratimo kao logistička podrška.

Kako ste zamislili da će se cijela priča odvijati?
- Kreće se iz Osijeka 28. lipnja u utorak, s Trga Ante Starčevića u 17 sati, a završava u Dubrovniku 72 sata nakon toga, 1. srpnja. Iz Osijeka će s nama krenuti osječki policajci na biciklima, vjerujem da će se ispraćaju pridružiti i osječka Udruga za zdravo trčanje, kao i građani na biciklima i trkači... Ide se kroz Našice, Slatinu, Viroviticu, Zagreb, pored Karlovca se prolazi, pa Delnice, Zadar, Šibenik, Split, Makarska, Neum, Dubrovnik... Izbjegavat ćemo prometne auto-ceste, idemo starim cestama, a u gradovima gdje smo planirali kraće stanke od pola sata ili sat, dočekat će nas lokalni moto klubovi i pružiti osvježenje, tuš, toplu hranu. Tamo će se, nadamo se, skupiti i lokalni biciklisti i trkači pa će nas ispratiti dio puta. Kroz veće gradove kroz koje moramo proći kao što su Zagreb ili Split, lokalni MUP će nas pratiti kroz promet.

U nekim od tih gradova javile su se kao pokrovitelji lokalne gradske uprave, tako da su nam službeni pokrovitelji Grad Osijek i županija Osječko-baranjska, ali i Grad Virovitica, Grad Zagreb, Grad Dubrovnik... Odazvali su nam se i sponzori pa ćemo imati i majice sa sponzorskim logotipovima. Zagrebački Kiendl Sport je donirao vrhunske profesionalne bicikle i sportsku opremu za vozače i trkače, Grand Auto Osijek Ford nas sponzorira s kombijem koji će nam dati na korištenje, pokrovitelj i donator je i Hrvatska liječnička komora...


Kad je planiran povratak za Osijek?

- U Dubrovniku smo 01. srpnja oko 18 sati. Potom ćemo prespavati i odmah drugi dan krenuti natrag za Osijek. Vraćamo se kombijem svi zajedno autocestom, jer je tako lakše. Koristim ovu priliku da zamolim za sponzorsku pomoć jer do Dubrovnika imamo sponzorirano gorivo, ali nemamo sponzora za gorivo i cestarinu na putu nazad.

To je humanitarna akcija, što će se od prikupljenih sredstava kupiti?
- Naišli smo na odličnu suradnju novog ravnateljstva KBC-a Osijek koji su oformili zaseban račun pod imenom akcije „Lege za djecu superjunake“. Još uvijek ne znamo što će biti nabavljeno jer ne znamo koliko ćemo novca skupiti, nego ćemo nakon završetka akcije zamoliti sponzore, građane, firme i gradske uprave da uplate koliko mogu i žele na taj račun, a mi ćemo iza toga podvući crtu, vidjeti koliko je uplaćeno, a potom ćemo sjesti zajedno sa strukom, s kolegama s pedijatrije gdje spadam i ja, i vidjeti što za te novce možemo uzeti od neophodne medicinske opreme aparature potrebne za liječenje djece: respiratorna potpora, monitori, inhalatori...

Ova je priča već postala međunarodna...
- Da, u Beogradu je osnovana i djeluje Balkanska trkačka liga kojoj je cilj povezivanje kroz sport. Trkači te lige će također uplatiti određeni iznos za našu akciju. Nadalje, na putu do Dubrovnika moramo proći jedan mali dio kroz BiH, kroz Neum, pa nam se ekipa iz Neuma javila i organizirala doček, hranu, tuširanje; gradski oci će se pojaviti i Grad Neum će također donirati, tako da smo kroz ovu humanitarnu utrku uspjeli povezati tri susjedne države.

Igor je na kraju dodao kako će on tijekom same vožnje kroz ta tri dana voditi blog. Barem dva puta dnevno će kačiti svježe informacije, dokle su došli, što se dogodilo, kako ide, na njihovoj Facebook stranici. Bit će naravno i fotografija.

Inače, sva šestorica su se tijekom organiziranja i priprema toliko zaludjeli tom akcijom da već razmišljaju kako bi, ako sve prođe u najboljem redu, mogla postati tradicionalna pa bi nagodinu ovaj humanitarni podvig odradili ponovo.

Mi ispred portala Osijek031 želimo sretan put svoj šestorici te ovom prilikom pozivamo građane Osijeka da ih dođu ispratiti kada krenu u trodnevnu avanturu u utorak 28. lipnja u 17 sati s Trga Ante Starčevića.

Više informacija o samoj akciji na: facebook stranici i #legezadjecusuperjunake





Tekst i foto: Osijek031.com


Zadnja promjena: Redakcija 031; 25.06.2016. 10:07; ukupno mijenjano 1 put.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
kurbla
Offline
Avatar

Ukupno postova: 230
Spol: Muško Muško
Post Postano: 24.06.2016. 20:19 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Daj 5!

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65694
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 25.06.2016. 17:55 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Pročitajte i ostale Facebook komentare

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
kurbla
Offline
Avatar

Ukupno postova: 230
Spol: Muško Muško
Post Postano: 26.06.2016. 21:44 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Attention whoring najgore vrste. Tzv. 'humanitarni attention whoring'. Na kraju će se eventualno skupljena lova potrošiti na 'troškove puta' a ono šta ostane na 'edukaciju liječnika' koji ionako leže na parama. Već viđeno. Bljuv.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
koLEGA
Offline
Avatar

Ukupno postova: 2
Spol: Muško Muško
Post Postano: 27.06.2016. 12:11 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

kurbla je napisao/la (Pogledaj post): › Attention whoring najgore vrste. Tzv. 'humanitarni attention whoring'. Na kraju će se eventualno skupljena lova potrošiti na 'troškove puta' a ono šta ostane na 'edukaciju liječnika' koji ionako leže na parama. Već viđeno. Bljuv.


Troškovi puta su pokriveni od strane sponzora i niti jedna lipa neće biti potrošena na put.
Novac se uplaćuje na račun KBC-a Osijek i to isključivo za PEDIJATRIJU.
Sve je transparentno.
Ne znam jedino je li iz ovog uistinu sramotnog komentara više urla klasična ljudska zločestoća ili samo glupost i jal frustrirane osobe.
Možda ipak sve zajedno. Sad

Bljuv i vama!

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
kurbla
Offline
Avatar

Ukupno postova: 230
Spol: Muško Muško
Post Postano: 27.06.2016. 16:43 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Tnx na bljuvu. No ja se sad pitam jesam li frustriran, glup i jalan ako imam problem s tim da me se dva puta digne na istu foru! Naime:
http://www.osijek031.com/osijek.php?topic_id=39771
Taj link iz 2012. je zadnje što pronalazim ;-) A tu piše da je novac oročen.
Ono što je ostalo nakon neke kakti kupovine, 'organizacije' i 'edukacije', jel'. Opet bljuv.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
koLEGA
Offline
Avatar

Ukupno postova: 2
Spol: Muško Muško
Post Postano: 28.06.2016. 7:39 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

kurbla je napisao/la (Pogledaj post): › Tnx na bljuvu. No ja se sad pitam jesam li frustriran, glup i jalan ako imam problem s tim da me se dva puta digne na istu foru! Naime:
http://www.osijek031.com/osijek.php?topic_id=39771
Taj link iz 2012. je zadnje što pronalazim ;-) A tu piše da je novac oročen.
Ono što je ostalo nakon neke kakti kupovine, 'organizacije' i 'edukacije', jel'. Opet bljuv.


Ono što mogu prihvatiti je činjenica da se u ovoj zemlji i humanitarne akcije mogu koristiti za vlastitu materijalnu dobit.
U Hrvatskoj se prepucavamo preko teško bolesne djece, dovlačimo ih na pozornice predizbornih skupova, otimamo im novac skupljen kroz humanitarne akcije i od svega lijepog uspijemo napraviti nešto ružno.
Slažem se.
Ova akcija je od početka krenula transparentno, uključeni su mnogi mehanizmi kontrole, a jedina poveznica s akcijom koju spominjete je doktor Berecki koji je dugogodišnji humanitarac.
A ono što ne mogu prihvatiti je neosnovano upiranje prstom i vrijeđanje ljudi koji će izdvojiti svoje vrijeme, volju i energiju kako bi pomogli bolesnoj djeci.
Najlakše je generalizirati i pronaći izgovor za nesudjelovanje.
I to bi bilo to. Ovaj put bez dodatnog bljuva. Wink

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
kurbla
Offline
Avatar

Ukupno postova: 230
Spol: Muško Muško
Post Postano: 03.07.2016. 1:37 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

OK, dosta bljuvova. Ono što ja ne mogu prihvatiti je da se neosnovanom naziva sumnja na nekoga koga je murija u lisicama privodila zbog - korupcije. Pa još u svjetlu linka koji sam stavio gore, dobiješ kurblu koji negativno komentira. Jebiga.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: