Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



GISKO: Ljetna škola bioetike [2016.]

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65780
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 24.06.2016. 12:23 
Naslov:  GISKO: Ljetna škola bioetike [2016.]
Od 05.07.2016. 16:00 do 08.07.2016. 15:59 (uključivo)
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Agencija za bioetiku i socijalnu ekologiju djeluje na promicanju, educiranju i unapređenju informiranja o bioetici i socijalnoj ekologiji, etičkih i bioetičkih principa, te sukladno tome promiče ideje antirasizma, antiseksizma i antiratne životne filozofije.

U periodu od 5. do 8. srpnja 2016. organiziraju Ljetnu školu bioetike, koja će se održati u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici, u popodnevnom terminu od 16 do 19,30 sati.

Predavači i predavačice su dr.sc. bioetike Ivica Kelam, mr.sc. Darija Rupčić, Ljiljanka Mitoš Svoboda, ekološka aktivistica i ekološka novinarka, Dražen Jerabek, umjetnik i ilustrator.

Kotizacija za sudjelovanje u četverodnevnoj Ljetnoj školi bioetike iznosi 400,00 kn po osobi. Prijave za sudjelovanje u Ljetnoj školi bioetike uz priloženu kopiju uplate kotizacije šalju se isključivo elektronskom poštom na adresu agencijabse[at]gmail[dot]com

Uplata kotizacije ide na žiroračun udruge: Zagrebačka banka IBAN R4623600001102532485 sa svrhom uplate „Ljetna škola bioetike“.

U Ljetnoj školi bioetike govoriti će se o nekoliko tema:
Uvod u integrativnu bioetiku-bioetika kao nova znanstvena disciplina pojavila se u drugoj polovici 20 stoljeća kao odgovor na prijetnju tehno-znanstvene civilizacije koja u sinergiji s krupnim kapitalom predstavlja prijetnju opstanku same planete Zemlje. Koji su glavni bioetički problemi? Kako se bioetika postavlja prema ljudskom životu- pitanja abortusa i eutanazije, a kako prema očuvanju ekosustava i predatorskom neoliberalnom kapitalizmu?

Globalni aspekti i moguće praktične smjernice etike skrbi -što je etika skrbi? Kako nam njezini principi mogu poslužiti kao praktične smjernice razrješenja globalnih problema nastalih kao posljedica neoliberalne paradigme i rastakanja skrbi u društvenim relacijama?

Narativna medicina - bolest u procjepu biologije i kulture -koliki je značaj kulturoloških utjecaja na zdravlje i bolesti? Je li nam biomedicinski i tehnološki napredak otvorio alternativan put ka shvaćanju bolesti koja nastaje prožimanjem kulture i biologije? Ima li mogućnosti za pristup bolesti kroz biokulturni model?
Pristup bolesti+pristup smrti=pristup životu-koliki su strahovi i blokade u razmišljanjima o etičkim pristupanjima bolesnim osobama, naročito djeci? Je li pistup bolesti i smrti odraz nametnutih društvenih normi ili je povezan sa kulturološkom tradicijom?

Integrativna bioetika u praksi na primjeru GMO-a-ugroženost okoliša, socijalna nepravda, patentna prava kao novi oblik prikrivenog ropstva, štetni utjecaj na zdravlje ljudi i životinja, smanjenje biorazolikosti, komodifikacija života, tehnologija moći-unose li nam sve to u svakodnevnicu genetički modificirani organizmi?
Eko–etika ili okolišna etika-da li iz načela poštivanja života slijedi zabrana konzumiranja životinja u obliku hrane? Kako riješiti čovjekovo predatorstvo na Zemlji? Što je biocentrizam? Da li granice morala ne određuje samo um nego i patnja?

Slobodne škole-je li moguć obrazovni proces bez organizirane nastave, univerzalnog obrazovanja kroz kurikulume? Je li moguće odmaknuti dječji odgojno obrazovni proces od inertnog državnog školskog sustava? Kako opstaju slobodne škole u Hrvatskoj?

Na kraju Ljetne škole svi sudionici i sudionice predložiti će koncept Osječke bioetičke deklaracije, u kojoj će staviti naglasak na potrebu stvaranja novog moralnog orijentira u sagledavanju socijalne ekologije u gradu Osijeku i njegovom okruženju. Također će svi dobiti potvrde o sudjelovanju u Ljetnoj školi bioetike.




Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: