Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Borba protiv komaraca u ovoj sezoni već polučila dobre rezultate!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65698
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 27.05.2016. 11:30 
Naslov:  Borba protiv komaraca u ovoj sezoni već polučila dobre rezultate!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Da je borba protiv komaraca na području Grada Osijeka u ovoj sezoni već polučila dobre rezultate, vidljivo je iz mjerenja brojnosti komaraca koja pokazuju male vrijednosti, a posljedica su učinkovitih tretmana suzbijanja ličinki i odraslih komaraca. Larvicidni tretman proveden je 12. svibnja 2016. g. na ukupnoj površini od 33 ha, a adulticidni tretman 22. svibnja 2016. g. na ukupnoj površini od 62,1 ha. Cjelokupna kontrola komaraca za sada je u potpunosti izmještena izvan naseljenog područja Grada.

Slika 1. Simulacija poplavljene površine u Parku Prirode Kopački rit na dan 19. svibnja 2016. godine
[klik za uvećanje]


Međutim, zbog povišenja vodostaja prvenstveno rijeke Dunav u razdoblju od 14. do 19. svibnja 2016. godine, situacija s gustoćom odraslih komaraca u Osijeku značajno će se promijeniti. Ulazak vode u Kopački rit trajao je nekoliko dana i pokrenuo razvoj ličinki komaraca iz jajašaca koja su ondje odložena u tlu. Na dan 19. svibnja 2016. godine, kada je vodostaj Dunava dosegnuo svoj ovosezonski maksimum (Slika 1), poplavljeno je gotovo 50% ritskoga područja, koje u ovom trenutku predstavlja leglo odnosno izvor komaraca na više od 3000 ha.

Prognostički sustav, koji je uz monitoring komaraca sastavni dio kontrole komaraca u Gradu Osijeku, temeljen je na ekološko-matematičkim modelima koji u funkciji hidroloških i meteoroloških varijabli predviđaju gustoću populacije komaraca u vremenu i prostoru.

Slijedom jedne takve prognostičke karte stručni tim za monitoring komaraca Odjela za biologiju obavio je izvid terena na području Kopačkoga rita, dakle izvan administrativnih granica Grada, i utvrdio veliku brojnost ličinki komaraca 2. stadija razvoja. Radi se o prvoj generaciji poplavnih komaraca na području Kopačkoga rita koja je aktivirana nadiranjem dunavske i dravske vode u prostranstva rita. Slika 2 je predikcija situacije razvoja odraslih jedinki komaraca od 23. svibnja 2016. g. za 24. svibnja 2016. g., što znači da je zeleno označeno područje na karti ono u kojem su već prisutne populacije odraslih komaraca.

Slika 2. Predikcija gustoće populacija odraslih komaraca
[klik za uvećanje]


Slike 3.-5. predstavljaju prikaz površina s dodijeljenim prioritetnim statusom za larvicidno tretiranje na temelju sustava simulacijskih (abiotskih i biotskih) matematičkih modela.

Slika 3. Predikcija gustoće populacija ličinki komaraca u razvoju (3)
[klik za uvećanje]


Slika 4. Predikcija gustoće populacija ličinki komaraca (2)
[klik za uvećanje]


Slika 5. Predikcija gustoće populacija ličinki komaraca (1)


Monitoring komaraca u Kopačkom ritu i dalje će se obavljati isključivo na dostupnim lokacijama uz napomenu da, bez obzira na utvrđene ličinke, dezinsekcija komaraca u Kopačkom ritu neće biti provedena zbog zakonskih ograničenja (Pravilnik o načinu provedbe obvezatne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije (NN br. 35/07; 76/12)). Za podsjetiti je kako se i na ostalim područjima Osječko-baranjske županije, a koja su izvan nadležnosti Grada Osijeka (koji jedini u OBŽ ima planirana financijska sredstva u Proračunu za kontrolu komaraca) tretmani suzbijanja komaraca ne provode zbog izostanka monitoringa komaraca, izostanka izdavanja naloga za suzbijanje komaraca i nedostatnih financijskih kapaciteta svake od preostale 41 jedinice lokalne samouprave Osječko-baranjske županije.

Zbog gore navedenog za očekivati je da će u narednom razdoblju, uz prognoziranu visoku temperaturu zraka odn. vode, razvoj komaraca teći brzo, te će isti iz vodenog medija prijeći u zračni prostor. Nakon rojenja komaraca iznad legala, slijedit će disperzija komaraca s područja Kopačkog rita prema Osijeku i okolnim naseljima. Predviđamo da će prve preporuke za tretman odraslih komaraca iz Kopačkoga rita biti izdane u narednim danima, kada će, shodno razvoju situacije na terenu, biti poduzete adekvatne mjere suzbijanja komaraca.

Kanalska mreža Grada Osijeka redovito se pregledava te su 25. svibnja 2016. godine izdani nalozi (nalog br. 96, 97 i 98; komarci.biologija.unios.hr/nalozi-2016/) za tretman ličinki komaraca na području Briješća, Bosutskog naselja i Josipovca (Pognovačko-Kravički kanal i Crni Fok) ukupne površine 9,2 ha.

Napomena građanima da ukoliko uoče leglo komaraca ili vodu koja može postati leglom (plitka, stajaća vodena površina, voda u posudama, voda u odbačenim rabljenim automobilskim gumama i sl.), neka je uklone/isprazne ili se obrate nama na broj telefona: 031 399 916/911. komarci.biologija.unios.hr/

Tekst i foto: Glasnogovornica Odjela za biologiju doc.dr.sc. Mirta Sudarić Bogojević

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
dally
Offline
Ukupno postova: 65
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 27.05.2016. 20:04 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Vidjet ćemo u 8. i 9. mjesecu prave rezultate !

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: