Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Odobren larvicidni tretman komaraca u Kopačkom ritu [Vijesti Osječke TV]

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
OSTV
Offline
Avatar

Ukupno postova: 2664
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 05.05.2016. 15:53 
Naslov:  Odobren larvicidni tretman komaraca u Kopačkom ritu [Vijesti Osječke TV]
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Na današnjoj tiskovnoj konferenciji u Gradskom poglavarstvu predstavnici Grada, Zavoda za javno zdravstvo i Odjela za biologiju osječkog Sveučilišta izvijestili su javnost kako je Grad dobio dozvolu za probno tretiranje komaraca u Kopačkom ritu.

Ministarstvo zaštite okoliša izdalo je dozvolu za probno larvicidno tretiranje komaraca u zaštićenom parku prirode čija je svrha utvrditi utječu li larvicidi koji se koriste na eko sustav Kopačkog rita.



Međutim, građani se ne trebaju početi prerano radovati. Probno tretiranje obuhvaća udaljenije dijelove parka prirode, a ne uključuje njegov nama najbliži dio, posebni zoološki rezervat, koji je samo 800 metara udaljen od grada i iz kojega dolazi najveći dio letećih krvopija koje ljeti teroriziraju Osječane.

Gradonačelnik Ivica Vrkić izjavio je kako ovom dozvolom Grad nije dobio sve što je htio, ali to je mali no važan korak u borbi protiv komaraca. Pokažu li rezultati tretiranja da korišteni larvicidi nemaju negativan učinak na eko sustav parka prirode, Grad će od ministarstva zatražiti trajnu dozvolu tretiranja komaraca u Kopačkom ritu.

Gradonačelnik je također pohvalio nazočnost predstavnika Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Odjela za biologiju te tvrtke Gekom d.o.o. Zagreb, naglasivši kako će ove godine cijela društvena zajednica, gradski uredi, struka i izvođači radova, prvi put nastupiti zajedno i koordinirano. Za potrebe borbe protiv komaraca Grad će ove godine iz proračuna izdvojiti 3,5 milijuna kuna, a još 4 milijuna zatražena su od Vlade i očekuje se pozitivan odgovor.

S konferencije su još jednom pozvani građani Osijeka i okolice da i sami daju doprinos u ovoj borbi tako što će kontrolirati vodene površine u svojim dvorištima, vrtovima i okućnicama i svim drugim mjestima gdje se komarci mogu izleći jer, kako je pjesnički rečeno na kraju konferencije, „gdje nema vode, tu komarac ne bode“.



Tekst i foto: Osijek031.com


Ministarstvo zaštite okoliša i prirode donijelo je Rješenje kojim se Gradu Osijeku daje dopuštenje za provođenje istraživanja na području Parka prirode Kopački rit, u svrhu projektiranja optimalnog plana i programa larvicidnih tretiranja komaraca. Rješenje je odgovor na zahtjev koji su Grad i Županija uputili ministarstvu, a troškove istraživanja i tretmana pokrit će Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Pročelnik osječkog Odjela za biologiju Enrih Merdić istaknuo je kako je ovo presudan sastanak, ali i naglasio i kako nije u potpunosti zadovoljan odlukom Ministarstva. Naime, Odjel je, preko Grada Osijeka, zatražio ulazak u zaštićeni dio Parka prirode s obzirom da je on u direktnom kontaktu s naseljenim dijelovima grada i tu komarci najbrže stižu. Dogovoreno je da će se zahtjev nadopuniti, te da su argumenti dovoljno jaki da se tretiranja odobre.

U Vijestima Osječke televizije pogledajte i:

-potencijali predstavljeni veleposlanicima
-produbljivanje suradnje Osijeka i Kosova


Osječka televizija - Vijesti, 05.05.2016.




Više informacija; Osječka televizija



Vijesti Osječke televizije možete svakodnevno pratiti na stranicama portala Osijek031.com.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: