Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



HDZ: "Prijedlog zakona o potvrđivanju okvirnog ugovora o zajmu između Republike Hrvatske i Razvojne banke Vijeća Europe za projekt zaštite od poplava"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65769
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 04.05.2016. 13:07 
Naslov:  HDZ: "Prijedlog zakona o potvrđivanju okvirnog ugovora o zajmu između Republike Hrvatske i Razv
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Danas, 4. travnja, zastupnik Ivan Radić izlagao je na temu "Prijedlog zakona o potvrđivanju okvirnog ugovora o zajmu između Republike Hrvatske i Razvojne banke Vijeća Europe za projekt zaštite od poplava". Članak 140. stavka 1. Ustava Republike Hrvatske kazuje kako Hrvatski sabor potvrđuje međunarodne ugovore koji traže donošenje ili izmjenu postojećih zakona što predmetni prijedlog zakona svakako jest. Za bolje razumijevanje, valja napomenuti da se Zakon ne može mijenjati već isključivo podržati ili ne podržati shodno međunarodnom karakteru odnosno zastupnici nemaju izravnu mogućnost njegove modifikacije. Republika Hrvatska je Razvojnoj banci Vijeća Europe 27. kolovoza 2014. godine predala zahtjev za odobrenje zajma, isti je potpisan 2. rujna godinu dana nakon u Parizu i 15. rujna u Zagrebu, a osnovna i isključiva svrha mu je financiranje Projekta zaštite od poplava. Zastupnik Radić je istaknuo kako je korisnost Projekta manifestira na više načina, prvenstveno putem plana za unapređenje i obnovu postojećih sustava zaštite od poplava na prioritetnim riječnim slivovima što je od iznimne važnosti za stanovništvo izloženu riziku od poplava, posebice u Slavoniji na krajnjem istoku države. Ukupna vrijednost Projekta zaštite od poplava iznosi oko 80 milijuna eura gdje se polovica iznosa financira iz Ugovora o zajmu, a druga polovica iz izvornih prihoda Hrvatskih voda.

Planirani radovi na Projektu podijeljeni su u dvije komponente: prvu koja se odnosi na radove na sustavu obrane od poplava uključujući brojne građevinske i hidrotehničke radove s ciljem zaustavljanja ubrzane erozije riječne obale, preoblikovanja i korigiranja riječnih korita kroz iskapanja, nasipavanje i izjednačavanje profila, učvršćivanje riječnih nasipa i povećavanje stabilnosti vodotoka. Druga komponenta odnosi se na institucionalno jačanje gdje se novčana sredstva planira koristiti za unapređenje operativnog upravljanja rizicima od poplava te za izravnu provedbu mjera zaštite od poplava posredstvom ciljanih mjera jačanja kapaciteta.

Zastupnik Ivan Radić na kraju izlaganja je rekao kako Projekt zaštite od poplava povlači sa sobom i značajnu društvenu korist budući da će ugroženo stanovništvo, koje je često već i bilo pogođeno prirodnim katastrofama, dobiti kvalitetniju i učinkovitiju zaštitu od razornih učinaka istih što će za rezultat imati sprečavanje šteta na imovini, infrastrukturi i kulturnim dobrima te gospodarskim aktivnostima na područjima koja prethodno nisu bila adekvatno zaštićena.



Tekst i foto: HDZ Osječko-baranjske županije

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: