Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



HSS: Svjetski Dan sindroma Down

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65890
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 21.03.2016. 11:35 
Naslov:  HSS: Svjetski Dan sindroma Down
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Današnji 21. ožujak svi znamo prvi dan proljeća no mali je broj osoba koji znaju da se tog datuma obilježava Međunarodni dan sindroma Down. Važno je naglasiti posebnost Downovog sindroma poznatog i kao trisomija 21 što je stanje u kojemu u organizmu postoji višak 21. kromosoma ili njegovog dijela. Sam sindrom je prilično učestao u općoj populaciji, pogađa sve rasne skupine i može se javiti u bilo kojoj obitelji, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života.

Izrazito je važna rana intervencija, stručna podrška roditeljima u bolnici pri porodu i edukacija stručnjaka svih struka koje dolaze u dodir s osobama s teškoćama u razvoju pa tako i osobama sa Downovim sindromom. Broj i intenzitet karakterističnih obilježja sindroma Down razlikuje se od djeteta do djeteta. Osim fizičkih pokazatelja postoji i određeni stupanj poteškoća u razvoju koji također varira.

Hrvatska seljačka stranka je još jednom dokazala da nije samo stranka seljaka i težaka nego stranka snage i čvrste dosljednosti u borbi za hrvatsko selo i hrvatsku poljoprivredu. To je stranka emocije i osjećaja i smatramo da je iznimno važno uključivanje djeteta s Downovim sindromom, kao i svakog drugog djeteta, u redovne vrtiće i škole. Uz djecu bez teškoća dijete s Downovim sindromom jako puno uči i ti im poticaji pomažu u socijalizaciji, poticanju govora, učenju novih vještina i intelektualnom razvoju. Danas je u Hrvatskoj sve više djece zahvaljujući ranoj intervenciji dobilo mogućnost učiti sa svojim vršnjacima u redovitom razredu po prilagođenom programu uz asistenta u nastavi. Osobe sa Downovim sindromom imaju iste potrebe kao svatko od nas bio dijete, mlada ili odrasla osoba. I normalno je da žele biti uključeni u zajednicu i biti korisni građani.

Usprkos činjenici da živimo u 21. stoljeću, još uvijek je iznimno važno podizanje svijesti naših sugrađana i sugrađanki. Na današnji dan veći dio članstva GO HSS Osijek uključiti će se u obilježavanje Dana osoba sa Downim sindromom i nositi će šarene, različite čarape kao opće prihvaćeni simbol podrške. Pozivamo sve građanke i građane da se na ovaj, simboličan način pridruže podizanju javne svijesti o jednakim pravima i mogućnostima za sve članove društva, te stvorimo jedinstveni globalni glas za zalaganje prava, inkluziju i dobrobit osoba sa sindromom Down.



Tekst i foto: GO HSS Osijek

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: