Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



GOGO: GOGO pokreće incijativu za imenovanje trga i preimenovanje Sakuntala parka prema njegovom graditelju Viktoru Axmannu

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65890
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 03.03.2016. 14:00 
Naslov:  GOGO: GOGO pokreće incijativu za imenovanje trga i preimenovanje Sakuntala parka prema njegovom grad
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Komemoraciju su organizirali udruga Volim Osijek i stranka GOGO koja će putem svojih vijećnika u Gradskom vijeću i Gradskoj četvrti predstaviti i predložiti raniju inicijativu gospodina Zlatka Dernaja za odavanje zaslužene počasti kroz imenovanje trga i parka imenom tvorca onakvog Osijeka kojega volimo i s kojim se identificiramo.

Prijedlog udruge Volim Osijek za preimenovanje Sakuntala parka prema njegovom graditelju Viktoru Axmannu i imenovanje trga njegovim imenom koji bi nastao planiranim urbanističkim rješenjem povezivanja cestom Jeagerove i Šamačke ulice, ima veliku simboličku vrijednost jer je upravo taj dio početak arhitektonskog i urbanističkog blaga koje se dalje proteže današnjom Europskom avenijom prema Tvrđi, a Sakuntala park povezuje i uokviruje dva osječka arhitektonska bisera koja je Axmann projektirao - kino Uranija i kuću Čačinović. Ova inicijativa nastavak je niza aktivnosti i izložbi koje je udruga Volim Osijek organizirala kako bi građane povezala s imenom čovjeka čije djelo tako dobro poznaju.



Povjesničar umjetnosti, gospodin Vlastimir Kusik, nadahnuto je napravio presjek stvaranja arhitekta i urbanista Axmana prizivajući slike poznatih gradskih veduta, parkova i dajući im kontekst u vremenu i prostoru nastanka. Mnogi Osječani ne znaju, istaknuo je Kusik, da ono što danas nazivamo Gradom kada mislimo o Osijeku nije nastalo slučajno, već je urbani sklad građevina protkan lepršavošću parkova, a koji ponosom ispunjava sve građane i tako snažno djeluje i na posjetitelje Osijeka, vizija i odraz duha jednog čovjeka. Koliko je Axmann prisutan u svakom trenutku, Kusik je dočarao time da čak i tada dok stojimo ispred njegova groba, u pozadini nam pogled obuhvaća zgradu Šibicare koju je projektirao i koja je vrijedno djelo industrijske arhitekture.



Ispred stranke GOGO, gospodin Viktor Vanek, vijećnik u Vijeću gradske četvrti Gornji grad nastavio je riječima da, nažalost, naša generacija u Osijeku nije do sada uspjela ostvariti ništa što bi u urbanističkom i arhitektonskom smislu bilo bar jednako vrijedno i nastavilo se na djelo koje nam je baštinio Viktor Axmann. „Njemu ne trebaju spomenici, cijeli grad je njegov spomenik, zato spomenik treba nama, sljedećem naraštaju kako bi bio svjetionik koji će nas navoditi prema vrijednostima koje trebamo dostići i ukazivati na ljude koji su obilježili epohe našega grada“. Izrazio je nadu u uspjeh ove inicijative i zrelost u prepoznavanju značenja Viktora Axmanna za Osijek te mu podrškom inicijativi za imenovanjem parka i trga bar dijelom odati počast koju mu svi dugujemo.



Viktor Axmann i da nije tako značajan za razvoj našega grada, svojom životnom pričom, odražava sudbine mnogih ljudi s ovoga prostora, nekada multikulturnoga, koji u naglim povijesnim zaokretima, tako čestim na ovim prostorima, jednostavno ostanu izloženi inerciji i bez svoje volje te ikakve mogućnosti utjecaja ispadaju iz životne utrke. Zbog svog porijekla Axmann je život završio u logoru za pripadnike Njemačke narodnosti, iako je desetljećima prije rata slavenizirao svoje ime i prezime u Vladoje Aksmanović, na što je ukazala Gospođa Renate Trischler, ispred Zemaljske udruge Podunavskih Švaba.

Komemoraciji je nazočio i nećak Viktora Axmanna, gospodin Ivan Axmann, koji se prisjetio i kroz razgovor podijelio sjećanja na svoga strica i podržao inicijativu o imenovanju parka i trga njegovim imenom.



Paljenjem svijeće počast je iskazala Marijana Bošnjak, ispred tvrtke Kinematografi koji upravljaju jednim od najznačajnijih arhitektonskih objekata u Osijeku - kinom Uranija, koje opstaje u jednakoj namjeni kao i prilikom projektiranja, već cijelo stoljeće i na taj način se dijelom odužuju njegovom stvaraocu.



Tekst i foto: Miroslav Vanek, Predsjednik Građanske opcije grada Osijeka

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: