Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Jakob Dencinger preminuo u 92. godini

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65676
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 13.02.2016. 20:09 
Naslov:  Jakob Dencinger preminuo u 92. godini
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Kontroverzni osječki umirovljenik sumnjive prošlosti, Jakob Dencinger, preminuo je u četvrtak u osječkom KBC-u nakon što mu je pozlilo u njegovu domu, na Šetalištu kardinala Franje Šepera na Gornjodravskoj obali.

Podsjetimo, Dencinger je u središte medijskog interesa došao prije dvije godine kada je osumnjičen da je kao pripadnik Waffen SS-a služio nacističkom režimu kao čuvar u najmanje pet nacističkih koncentracijskih logora smrti, uključujući i onaj najpoznatiji, Auschwitz. Dencinger je nakon 2. Svjetskog rata otišao u Ameriku gdje se obogatio, a 1990. vratio se u Osijek gdje je živio mirnim i povučenim životom uz, za naše prilike, vrlo izdašnu mirovinu od oko 9.000 kuna.

Međutim, ta je idila okončana u siječnju 2014. kada je procurila informacija kako je američko Ministarstvo pravosuđa pokrenulo postupak obustave isplate mirovine Dencingeru (i drugim nacističkim kolaboracionistima) nakon što su na svjetlo dana iscurili dokumenti koji dokazuju kako je on u razdoblju od 1942. do 1945. bio čuvar u više nacističkih logora smrti gdje je čuvao logoraše te je zapovijedao i sudjelovao u njihovom progonu.

Od trenutka izbijanja afere u mnedijima Dencinger je odbijao svaki kontakt s medijima i uopće nije izlazio iz svoga stana. Po gradu se pričalo i da je ozbiljno bolestan. Jakob Dencinger bit će pokopan danas, 13. veljače, na katoličkom groblju u Čepinu.

Iako stara narodna mudrost kaže: „O pokojnima sve najbolje“, nad Jakobom Dencingerom zauvijek će ostati velika sjena sumnjive i sramotne prošlosti. Nažalost, Dencinger je samo još jedan u nizu osumnjičenika za ratne zločine koji nisu dočekali završetak istrage i suđenje za eventualne zločine i kod kojih je sud prirode bio brži od pravosudnih institucija.



Tekst: M.M./Osijek031.com
Foto: Radio Osijek

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
goro
Offline
Ukupno postova: 3
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 14.02.2016. 8:25 
Naslov:  Re: Jakob Dencinger preminuo u 92. godini
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Trebali su ga isporučiti da se obavi istraga, pa bi onda znali da li je kriv ili ne. Vrlo jednostavno. Ali očigledno je nekom više koristilo da se skriva u ovom našem panonskom mulju.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
PreacheR
Offline
Avatar

Ukupno postova: 1076
Lokacija: Osijek, JUG II
Spol: Muško Muško
Post Postano: 15.02.2016. 7:49 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Nekako me baš ne mogu uvjeriti da je netko sa 18-20 godina 'zapovijedao i sudjelovao u progonu logoraša'.
Pokojnik nedvojbeno snosi svoj dio krivnje, no ne vjerujem da je bio zapovjednik.

_________________
Prijete mi noću, u moju sobu krišom uđu. Nađu me budnog gdje slušam otkucaje sata. Priđu mi tiho dok imam kamen 'mjesto srca i lagano sklope prste oko moga vrata.
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
goro
Offline
Ukupno postova: 3
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 15.02.2016. 8:02 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 


Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: