Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



STD Pajo Kolarić ima novog dirigenta!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65665
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 11.02.2016. 14:17 
Naslov:  STD Pajo Kolarić ima novog dirigenta!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Slavonsko tamburaško društvo Paje Kolarića nakon iznimno dobro posjećenog tradicionalnog slavonskog sijela kreće raditi s novim dirigentom Milošem Grubićem. Najavljen je zaokret u radu najstarijeg tamburaškog društva u Hrvatskoj u kojem od početka djeluje tamburaški orkestar.

Novi dirigent Miloš Grubić prihvatio je poziv uprave STD Paje Kolarića da profesionalno i stručno vodi juniorski orkestar društva te školu tambure u kojoj se odgajaju mlade snage- budući članovi tamburaških orkestara. "Namjera je uprave bila stvoriti ponovo u Osijeku vrhunski juniorski tamburaški orkestar i školu tambure kojom se može ponositi grad koji nosi titulu kolijevke tamburaške glazbe u Hrvatskoj", izjavio je predsjednik "Paje" Denis Škugor. Unatoč ponudi uprave da ostane voditi školu tambure dosadašnja voditeljica škole i juniorskog orkestra Tihana Huber napustila je društvo i odlučila nastaviti djelovati u novom okruženju. Kako su juniorski orkestar i škola tambure ostali bez jedine voditeljice u tijeku je ekipiranje stručnjaka koji će preuzeti nastavničko i umjetničko vođenje društva te obnova i povećanje broja svirača u juniorskom orkestru. Novi dirigent pozvao je sve dosadašnje članove juniorskog orkestra, ali i druge tamburaše mlađe od 24 godine da se pridruže i ojačaju orkestar kako bi ponovo postao perjanica hrvatske tamburaške glazbe, kakvom su ga desetljećima nazivali. Za početak se na prvu probu odazvao dobar dio prethodnog juniorskog orkestra, a ovih bi dana trebao biti predstavljen i novi voditelj škole tambure koji, prema nekim najavama, dolazi s Umjetničke akademije u Osijeku.



Novi dirigent najavljuje i prve projekte, među kojima ističe sudjelovanje najboljih svirača juniorskog orkestra STD Paje Kolarića na Međunarodnom proljetnom tamburaškom kampu Hrvatskog društva tamburaških pedagoga u Belom Manastiru. Kamp će se održati od 16. do 18 svibnja 2016. godine, a rezultat kampa bit će koncert tamburaškog orkestra koji će biti sastavljen najboljih učenika tambura završnih razreda osnovnih glazbenih škola, učenika srednjih glazbenih škola te najboljih tamburaša tamburaških orkestara koji sviraju umjetničku tamburašku glazbu iz Hrvatske i okolnih država. Tamburaški orkestar će činiti stotinjak tamburaša, a s orkestrom će raditi i dirigirati maestro Alan Bjelinski. Očekuje se i sudjelovanje na 39. Međunarodnom festivalu hrvatske tamburaške glazbe u Osijeku koji će se održati od 20. do 22. svibnja 2016. godine.

"U juniorski orkestar STD Paje Kolarića su dobrodošli svi svirači koji dolaze iz Pajine škole, ali i svi tamburaši iz okolice koji privremeno borave u Osijeku (srednjoškolci, studenti…). Orkestar je otvoren za sve oblike suradnje s drugim orkestrima i društvima. Nadam se i priželjkujem da ćemo obnoviti stara prijateljstva, ali i stvoriti nova, da će se orkestar provozati starim stazama gostovanja, biti domaćin prijateljskim orkestrima, a isto tako želim da „utabamo“ i neke nove staze", poručuje novi dirigent.

Miloš Grubić rođen 22. prosinca 1974. godine u Našicama, osnovnu i srednju školu završio je u Donjem Miholjcu, diplomirao je na smjeru Glazbene kulture osječkoga Pedagoškog fakulteta te stekao nastavno zvanje predavača iz kolegija tambure na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Trenutačno je i ravnatelj Osnovne glazbene škole u Belom Manastiru. Bio je nastavnik glazbene kulture, klavira ili tambure u nekoliko škola te vodio tamburaške orkestre, komorne sastave tambura, njegovi su studenti osvajali najznačajnije nagrade na nacionalnim najecanjima studenata glazbe, a orkestri iz Slatine i Belog Manastira više srebrnih i zlatnih plaketa na Međunarodnom festivalu hrvatske tamburaške glazbe. Profesor Grubić posljednjih je nekoliko godina radio i kao mentor glazbenim nastavnicima-pripravnicima, među kojima su i poznata imena suvremene tamburaške glazbe- Marko Sesar, Dario Hleb, Domagoj Vukadin, Tomislav Seiter, Dinko Glavaš i Dean Kopri. Od 2008. godine aktivni je član orkestra 100 tamburaša s nastupima u koncertnim dvoranama u Zagrebu, Beču i Budimpešti, suosnivač je i član predsjedništva Hrvatskog društva tamburaških pedagoga, organizator različitih stručnih seminara. Uz sve to pronašao je vremena i za bavljenje popularnom tamburaškom glazbom te je basist tamburaškog sastava Kas iz Osijeka, jednog od najpopularnijih mladih tamburaških sastava u Hrvatskoj.



Inače, Slavonsko tamburaško društvo Paje Kolarića osnovano je 21. ožujka 1954. godine u Osijeku, a među osnivačima je bio poznati skladatelj i etnomuzikolog Julije Njikoš. U dugoj povijesti društvo je iznjedrilo mnoštvo vrhunskih tamburaških orkestara, ali i pojedinaca koji su kasnije izgradili uspješnu glazbeničku karijeru ili su se posvetili pisanju skladbi ili radu s mladim generacijama. Društvo je utemeljilo i Međunarodni festival hrvatske tamburaške glazbe kao našu jedinstvenu smotru tamburaških orkestara i afirmaciju stvaralaštva brojnih skladatelja koji pišu za tamburaške orkestre. Osim njegovanja orkestralne tamburaške glazbe u "Paji Kolariću" već desetljećima njeguju i čuvaju od zaborava tradicionalne narodne pjesme i običaje (svojevremeno i plesove) Slavonije, Baranje i Srijema. Procjenjuje se da je kroz društvo do danas prošlo više od dvije tisuće članova, a danas ih je aktivno stotinjak. Za 60. obljetnicu društva formiran je seniorski orkestar i obnovljena ženska vokalna skupina "Šokadija" koje vodi profesor Dragutin Stivaničević, poznati autoritet u svijetu tamburaške glazbe koji je aktivan više od 40 godina kao nastavnik i dirigent brojnih orkestara i zborova koji su djelovali, odnosno djeluju u STD Paje Kolarića.



Tekst i foto: Davor Lončarić/Radio Osijek

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65665
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 12.02.2016. 17:38 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Pročitajte i ostale Facebook komentare

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: