Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Osječki znanstvenici sastavljaju prvog mobilnog robotskog manipulatora u Hrvatskoj

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65758
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 10.02.2016. 12:54 
Naslov:  Osječki znanstvenici sastavljaju prvog mobilnog robotskog manipulatora u Hrvatskoj
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Osijek je već godinama poznat kao centar IT tehnologije u Hrvatskoj, a zahvaljujući 9-članom timu lokalnih znanstvenika polako se probija i na području robotike, konkretno mobilnih robotskih manipulatora.

Naime, osječki znanstvenici pod vodstvom Roberta Cupeca, izvanrednog profesora na Elektrotehničkom fakultetu, prvi su i jedini u Hrvatskoj koji rade na projektu „Napredna 3D percepcija za mobilne robotske manipulatore“ čiji je cilj izraditi robota koji će se moći kretati kroz prostor i prenositi predmete s jednog mjesta na drugo onako kako to čovjek koji se kreće radi.

Riječ je o naprednijoj verziji postojećih standardnih robotskih ruku koje su montirane na stabilno postolje i obavljaju određene operacije (premještanje predmeta ili alata) unutar dosega te ruke i danas se jako mnogo koriste u industriji. Nova robotska ruka neće biti fiksirana već postavljena na pokretnu platformu, čime će joj se omogućiti mobilnost i proširiti radni prostor u kojem će odrađivati pojedine radnje.

Novi robot tako neće ponavljati istu unaprijed determiniranu radnju već će na temelju podataka iz kamere sam odrediti lokaciju pojedinog predmeta i definirati radnju koju s njim treba obaviti prema njegovim geometrijskim karakteristikama. Moguća primjena ovog robota je vrlo široka: od industrije (pakiranje i raspakiravanje, montaža dijelova, zavarivanje...) pa do medicine (u bolnicama bi ovakvi roboti mogli pacijentima donositi lijekove, hranu i posteljinu.

Projekt je vrijedan nešto manje od milijun kuna, a financira ga Hrvatska zaklada za znanost.

Osječki tim u prvoj fazi projekta, do ove jeseni, sastavit će robota koji neće biti mobilan, nego samo manipulator s kamerom, a u drugoj fazi planira se montaža mobilnog robota. Obzirom da se radi o aktualnom svjetskom trendu, osječki znanstvenici na neki su način pioniri te grane robotike u nas i treba im poželjeti mnogo uspjeha jer svojim istraživačkim radom mogu u značajnjoj mjeri pridonijeti rješavanju problema mobilne manipulacije u robotici.



Tekst: M.M./Osijek031.com
Foto: Elena Sunček/Foto-arhiv031


Najava: Elektrotehnički fakultet: Javno predstavljanje projekta "Napredna 3D percepcija za mobilne robotske manipulatore"

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
ml4d3n
Offline
Ukupno postova: 22
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 11.02.2016. 7:20 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Za sve koji misle da je ovo dobra stvar neka pogledaju sljedeći uradak Sad

https://www.youtube.com/watch?v=7Pq-S557XQU

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: