Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Osječki aduti

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65440
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 03.02.2016. 21:00 
Naslov:  Osječki aduti
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Nezaposlenost, siromaštvo, pljačka i korupcija te razna politička prepucavanja i cirkusi naša su svakodnevica...nažalost. Svakog dana nas deprimiraju vijesti koje čujemo, naročito u Osijeku koji je svako malo po novinama „grad slučaj“. Stoga je rijetko čuti neku dobru vijest o našemu gradu, a kamoli pohvalu. No, unatoč svemu, Osijek se zadnjih godina afirmirao kao jedan od najtvrđih bedema hrvatske književne scene iz kojeg dolaze renomirani autori i pisci. Drago Hedl, poznati osječki novinar i književnik, postigao je veliki uspjeh sa svojim romanom „Izborna šutnja“. Marijan Gubina je bio najčitaniji pisac u 2013. godini sa svojom knjigom „260 dana“, dok Ivanu Šojat-Kuči, s obzirom na sve njezine uspjehe, ne treba posebno predstavljati.

No, u 2015. godini književnoj se publici predstavio još jedan osječki autor, čiji roman „Izravno“ spada među najčitanija djela u prošloj godini. Goran Srdarević, rođen 1982 godine u Osijeku, svoj roman prvijenac , objavio je krajem 2014. godine. Njegov roman „Izravno“, dostupan je u svim ograncima GISKO-a, te u knjižnicama diljem zemlje. U pitanju je vrlo uzbudljiv i napet triler, koji zbog svojega izraženog dojma autentičnosti liči na autobigrafiju, iako se radi o fikciji. Roman prati odrastanje kriminalaca u posttranzicijskoj sredini, od maloljetne delinkvencije do suverenog organiziranog kriminala koji doslovno prati sve do groba našeg glavnog protagonista/antagonista Frenkija. Roman gotovo da ne nudi izlaz; upravo suprotno, izlaz je u bezvodnosti i bezvoljnosti svakodnevice koju sam Frenki nikako da dosegne, poput nekog Tantala, iako mu se neprekidno čini nadohvat ruke.
Poznati riječki pisac, urednik i kolumnist, Milan Zagorac napisao je vrlo pohvalnu recenziju romana prvijenca ovog osječkog autora.

Frenki je rođeni kriminalac, prema vlastitom priznanju bez empatije i emocija prema ljudima. Inteligentni kriminalac kakve smo navikli gledati u Tarantinovim filmovima, samo s malo manje filozofije koja se raspreda između dvaju zločinačkih činova.

Srdarević posve finalno izgrađuje svoju monstruoznu konstrukciju svijeta, odnosno njegovih stupova u završnim scenama gdje će sotonski osmijeh ostaviti umirućega u najgorim mukama. Tu se demonskim motivom „pranja“ novca koji se kapilarno prelijeva od najnižih struktura, poput Frenkija (koji to čini taksiranjem, a koji je do tada čuvao gotovinu na tavanu Porezne uprave) do onih najviših poput Tome ZG koji nažalost to ne može taksijem zbog količina prljavog novca (jer moram oprati puno više… Stoga idem preko burze, dionica i fondova. Malo je kompliciranije i skuplje, ali je učinkovito) izravno aludira na forex-manipulacije, derivate, skupe i učinkovite poluge koje posve prljavi novac svijeta pretvaraju u onaj čisti. Jer, na kraju, bez nade i bez milosti, money makes the world go round.

Pa iako ćete roman zacijelo pročitati brzo, dojam je sve samo ne lagan: ovo je dubinski opskurna priča koja iz perspekitve negativca daje, a što drugo, do negativ svijeta, a koji nam često ostaje zastrt velom, ono što ne vidimo ako osobno nismo barem malo dotaknuli mrak.


Usprkos tome što je stanje u kulturi, općenito gledajući, nažalost vrlo loše, Osijek krupnim koracima grabi naprijed kada je u pitanju književnost. U posljednih nekoliko godina, čvrsto je afirmirao nekoliko svojih jakih autora, što već polako, ali sigurno postaje vrlo pozitivan trend u našem gradu. Uz Gorana Srdarevića kao najnoviji adut osječkoj književnoj sceni, nadamo se da će se taj trend i nastaviti otkrićem novih i talentiranih autora, koji će još više istaknuti Osijek na hrvatskoj kulturnoj sceni. A do tada, možemo uživati u iščekivanju novih djela naših autora. Donosimo ulomak iz najnovijeg Goranovog romana na kojemu trenutno radi...

Starac je i dalje bio vrlo ozbiljan, bez ijedne emocije na licu promatrao je Roberta tamnim, prodornim očima, kao da čeka njegovu reakciju. Tko zna što je očekivao, no Robert je također u tišini također gledao starca ravno u oči, sasvim miran i ravnodušan. Nije mu htio ponovno dati povoda da opet iznenada jednostavno ode, ako mu kaže nešto što je starac smatrao primitivnim i besmislenim. Nakon prošlog susreta je shvatio da starac razmišlja pragmatički, na način da je logika temelj svega. Stoga se i on odlučio tako postaviti u nadi da će tako konačno doći do nekih smislenih informacija.

- 400 godina kasnije? - pitao je starca.
- Da, sada je 2416 godina - začuo je opet onaj isti, ravnodušno letargični ton.

Svim se silama borio da zadrži svoje hladno i ravnodušno stanje, no ipak je osjetio veliki šok nakon riječi koje je upravo čuo. Šok koji ga je paralizirao...da li je to pomoglo, ili ne, nije mogao znati, ali je primjetio da ga je starac sada počeo još dublje promatrati, kao da nešto čeka.

- Zašto ste toliko nevozni? - upitao ga je starac.
- Nervozan?
- Nema smisla da pokušavate to prikriti, od početka pratimo sve vaše vitalne i moždane funkcije, znamo kako se osjećate.

No, Robert je svejedno ustrajao. Sjedio je na krevetu, šutio i gledao u pod. Pokušavao je zbuniti starca, prikazujući mu se nelogičnim. Jer, ako je toliko nervozan, onda nikako ne može biti toliko miran. Deset su minuta proveli tako u tišini.
- O čemu razmišljate? - upitao ga je starac.
- O Kantu.
- Ne razumijem vas.
- O Immanuelu Kantu i njegovim riječima.
- Zašto? - pitao je starac s neobičnim zanimanjem. Prvi je puta pokazao tračak interesa za Roberta i njegovo mišljenje.
- Kant je rekao da za razmišljanje postoje ograničenja unutar nas samih i naših osjetila, a to su prostor i vrijeme, jer su to polazne točke od kojih kreće i zavisi svaka misao. Spoznaju prostora ste mi oduzeli odmah na početku, sve ovo što se događa oko mene mi djeluje poput halucinacija nekoga tko je na teškim drogama - zastao je na tren, pogledao starca, pa nastavio - A sada ste mi oduzeli i spoznaju vremena. I onda me pitate o čemu razmišljam? A ja vas pitam kako da uopće razmišljam u takvom stanju? - odgovorio je iskreno Robert gledajući starca u oči.

Slomio se, maska je pala, bio je iskren, nije više mogao glumiti smirenost i ravnodušnost. I starac je to shvatio. Ali s njegove strane opet nije bilo nikakve reakcije. Robert je znao što slijedi dalje...starac je jednostavno otišao, bez ijedne riječi.


Roman „Izravno“, osim u GISKO-u, možete naručiti i online na web stranicama nakladničke kuće VBZ iz Zagreba, ili na portalu superknjizara.hr.




Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Zaratustra
Offline
Ukupno postova: 5
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 04.02.2016. 19:29 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Svaka čast😊

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: