Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Svjetski dan borbe protiv raka [2016.]

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65440
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 04.02.2016. 14:15 
Naslov:  Svjetski dan borbe protiv raka [2016.]
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv raka kako bi se podignula svijest javnosti o toj bolesti, ranom dijagnosticiranju, liječenju i skrbi za oboljele. Ove godine je tema „Mi možemo - Ja mogu”.

Cilj ovogodišnje kampanje jest podržavanje zdravog načina života, važnosti ranog otkrivanja raka uz osiguranje kvalitetnog medicinskog tretman i kvalitete života za sve oboljele. Svaka osoba i društvena zajednica mogu dati doprinos u borbi protiv raka kako bi se smrtnost od raka smanjila za 25% do 2025. godine.

Rak je drugi vodeći uzrok smrti u svijetu. Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će bez intervencije 84 milijuna ljudi umrijeti od raka u narednih deset godina.

U svijetu godišnje od raka umre više od 8 milijuna ljudi. Najsmrtonosniji je rak pluća. U Hrvatskoj od zloćudnih bolesti oboli godišnje 25 tisuća osoba, a umre ih oko 14 tisuća. U usporedbi s ostalim zemljama Europe Hrvatska je zemlja visokog mortaliteta. U skandinavskim zemljama, ističe Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige za borbu protiv raka, rak grlića maternice skoro je iskorijenjen, a velika zasluga tomu jest Nacionalni program prevencije zloćudnih bolesti. U Hrvatskoj se takvi programi provode tek u posljednjih nekoliko godina. Eljuga stoga poziva sve pacijente koji dobiju poziv, da se svakako odazovu.

Znatan dio slučajeva raka i smrti može se spriječiti mjerama prevencije, kao što su kontrola upotrebe duhana, cijepljenja, te korištenje testova ranog otkrivanja.

Provedbom jednostavnih mjera može se spriječiti 43% kancerogenih oboljenja:
- reći „ne“ pušenju, osigurati nepušačku okolinu za djecu, izbjegavati pasivno pušenje,
- voditi brigu o zdravoj prehrani, sprječavanju pretilosti i redovitom provođenju tjelovježbe,
- ograničiti konzumiranje alkohola,
- zaštiti se od infekcija koje uzrokuju rak,
- izbjegavati pretjerano izlaganje suncu.



Tekst i foto: Tatjana Mautner/Radio Osijek

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: