Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



ORaH: "Gdje su nestale žene?"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65895
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 16.11.2015. 10:05 
Naslov:  ORaH: "Gdje su nestale žene?"
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Znamo li što znači ravnopravnost spolova?
Ravnopravnost spolova znači da su žene i muškarci jednako prisutni u svim podučjima javnog i privatnog života, da imaju jednak status, jednake mogućnosti za ostvarivanje svojih prava kao i jednaku korist od ostvarenih rezultata. Žene imaju pravo na jednaku društvenu vidljivost, jednaku zastupljenost u raspodijeli društvene moći te jednake prilike za napredovanje i osnaživanje u javnoj i privatnoj sferi.

No, čini se, bar prema Odluci Ustavnog suda sa kraja rujna 2015. i pred same parlamentarne izbore, kako ništa od OSNAŽIVANJA i POTICANJA žena da se uključe u rad, primjerice, Hrvatskog sabora. Čini se kako su za žene rezervirani niži položaji u hijerarhijskoj ljestvici političkog odlučivanja. Udio zastupnica Hrvatskog sabora na parlamentarnim izborima provedenim 2011. jest 19,9% ili 30 žena. Kao da to nije dovoljno poražavajuć podatak, pogledamo li rezultate parlamentarnih izbora 2015. vidimo kako će u novom sazivu Hrvatskog sabora iz dvanaest izbornih jedinica sjediti 22 žene. Svega 22 žene od koliko ukupno zastupnika?! Usudimo li se ići dalje i pogledati broj zastupnica u predstavničkim tijelima jedinica lokalne i područne ( regionalne ) samouprave podaci postaju doista poražavajući. Za koliko žena znate da su politički aktivne i prepoznatljive u Vašim životnim sredinama? Koliko ih je svakodnevno u medijima poput njihovih kolega? Zašto je tomu tako možemo pretpostaviti..

Žena ima dovljno snage, spretnosti i znanja da uz svoj privatni, obiteljski život i onaj profesionalni, uskladi i politički i javni život. Radni dan žene ne prestaje; ona je roditeljica, majka, zaposlenica, aktivistica. Ona je stup društva i tako se treba prema njoj ponašati. Takvu pažnju zaslužuje. Iako je Svjetski dan žena relativno daleko, možda treba razmisliti o činjenici da postaje pomalo neukusno poklanjati joj pažnju samo jedan dan u godini. Kao što postaje opasno zabrinjavajuće od izbora do izbora na liste stavljati sve manje žena te ih sve manje ohrabrivati na aktivno bavljenje politikom. Čini se kako je lakše platiti kaznu za nepoštivanje nekog zakona nego uključiti žene u rad. Koja je svrha cijelog niza zakona o ravnopravnosti kada će o tim zakonima na kraju odlučivati muškarci?

Do sada smo kao jedina politička organizacija s paritetnom demokracijom puno govorili o rodnoj ravnopravnosti. Sada, nakon parlamentarnih izbora, čini se kako nam ne preostaje ništa drugo nego još jače, još jasnije i glasnije zastupati prava žena. Što ćemo i činiti.

Ovim putem molimo sve žene da se, uz sve svoje obaveze i probleme s kojima se nose iz dana u dan, osvrnu na status žene u našem društvu. Jer, možda će se dogoditi na nekim sljedećim parlamentarnim izborima da u Hrvatskom saboru sjedi svega pet ili šest žena. Misli li tko na budućnost? Gdje su nestale žene?





Tekst i foto: ORaH, Istočna regija

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
diva
Offline
Avatar

Ukupno postova: 623
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 31.12.2015. 18:46 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

vratile se u kujnu...tucaju orase

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: