Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Vodenica na Dravi doplovila do bivše vodovodne centrale

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65424
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 25.11.2015. 12:26 
Naslov:  Vodenica na Dravi doplovila do bivše vodovodne centrale
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Nova osječka atrakcijaosječka vodenica na Dravi – replika mlinova s početka 20. stoljeća, jučer je u poslijepodnevnim satima iz Luke Tranzit doplovila do svoje buduće lokacije kod stare vodovodne centrale na Gornjodravskom šetalištu.

Riječ je o najvećoj vodenici u Hrvatskoj ali i jedinoj koja će mljeti brašno na vodenički kamen, onako kako se to radilo početkom 20. stoljeća kada je u samom središtu grada, na prostoru današnje Zimske luke, bilo čak šezdesetak sličnih vodenica. Nažalost, posljednja je uništena tijekom savezničkog bombardiranja Osijeka krajem Drugog svjetskog rata.



Kako smo već pisali, nova-stara vodenica izgrađena je kao dio projekta “Mlinarev put” u okviru prekograničnog programa suradnje Hrvatske i Mađarske, u kojem su partneri Grad Osijek, Turistička zajednica Grada, Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje, Ekološka udruga Vodenica te Muzej mlina Orfu u blizini Pečuha. Vrijednost vodenice je 1,8 milijuna kuna, a najveći dio sredstava izdvojio je sam Grad.



30 tona teška vodenica se od rujna prošle godine gradila na prostoru Luke Tranzit i u cijelosti je ručno izrađena. Osnovna namjena vodenice je da bude turistička atrakcija, brod-mlin u kome će turisti i svi drugi posjetitelji moći na licu mjesta gledati kako se nekada proizvodilo brašno.

Osim mlinarskog mehanizma s kamenom, posebna atrakcija vodenice bit će velika staklena stijena kroz koju će se kroz cijelu godinu moći vidjeti kako se mlinarsko kolo okreće. Vodenica će imati i svoju edukativnu funkciju kao mjesto održavanja radionica o nekadašnjim starim zanatima, služit će i kao fotopoint za turiste, a proizvodit će se i suvenirski proizvodi.

Iako je bilo planirano da se vodenica svečano otvori uoči početka ovogodišnjeg izdanja Osječkog ljeta kulture, radovi su se oduljili tako da će svečano otvorenje vodenice biti upriličeno za Dan grada Osijeka, 2. prosinca.











Tekst: M.M./Osijek031.com
Foto: Teuta Stazić, Zlatko Pavošević/Osijek031.com


Pročitajte i..
Vodenica na Dravi bit će postavljena u lipnju
"Mlinarev put": Osijek dobiva vodenicu!

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: