Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Osječki Medicinski fakultet pokrenuo studij dentalne higijene, prvi u Hrvatskoj

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65758
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 23.11.2015. 13:42 
Naslov:  Osječki Medicinski fakultet pokrenuo studij dentalne higijene, prvi u Hrvatskoj
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Osječki Medicinski fakultet pokrenuo je novi sveučilišni studij, preddiplomski izvanredni studij dentalne higijene.

Podsjetimo, Senat Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera prihvatio je na svojoj osmoj sjednici u srpnju ustroj novog studijskog programa. Voditelj studija bit će oralni kirurg, doc. Marko Matijević, a u tijeku su prijave za upis.

Planira se upisati ukupno 30 studenata, a radi se o trogodišnjem studiju za pristupnike koji su završili četverogodišnju srednju školu i položili su državnu maturu, odnosno za one pristupnike starije od 25 godina s četverogodišnjom srednjom školom ali koji nisu imali državnu maturu.

Osječki Medicinski fakultet prvi je u Hrvatskoj uveo studij za ovo novo zanimanje. Dentalni higijeničari su u inozemstvu vrlo traženo zanimanje jer je to oblik kadra koji ima visoke kompetencije u području dentalne medicine. Dentalni higijeničar ima mnogo samostalnosti u svom radu u usporedbi s dentalnim asistentom jer smije samostalno obavljati poslove poput izbjeljivanja zuba, čišćenja kamenaca i sl. čime će u znatnoj mjeri olakšati rad stomatologu.



Tekst: M.M./Osijek031.com

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
DanchyOS
Offline
Ukupno postova: 5
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 23.11.2015. 14:01 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Čestitam na ovom hvale vrijednom i povijesnom događanju. Još jednom potvrdismo kako je Osijek sveučilišni grad. Međutim, osvrnula bih se na navedeni dio teksta "Dentalni higijeničari su u inozemstvu vrlo traženo zanimanje jer je to oblik kadra koji ima visoke kompetencije u području dentalne medicine." Pitanje glasi:"Školujemo li se za inozemstvo ili za Hrvatsku?" Hoće li navedeno zanimanje biti adekvatno vrednovano na našem tržištu rada? Hoće li sadašnjim studentima cca. 30 000 kn minimalno koje će uložiti u školovanje ikada biti vraćeno putem priznatog koeficijenta koje nosi naziv prvostupnika? Čemu sva ova pitanja i sumnja? Jednako smo ovako najavili prvi Sveučilišni diplomski studij sestrinstva u Hrvatskoj! Povijesni trenutak. Završetkom istog medicinska sestra prvostupnica stječe naziv magistre sestrinstva. Otvorena joj je mogućnost studiranja na Poslijediplomskom studiju biomedicine i zdravstva. Sve je to točno.No, iste te sestre koje su 2010. bile prva upisana generacija magistra za Hrvatsku su i dalje samo prvostupnice u bolničkom sustavu. Ne razlikuju se ni opisom posla ni radnim mjestima ni koeficijentima. Dakle, od diplome je prošlo 3 godine i sve je ostalo mrtvo slovo na papiru.
Zbog toga se nadam kako Dentalni tehničari neće doživjeti isto.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
wileda
Offline
Ukupno postova: 26
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 25.11.2015. 9:33 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Potpisujem sve navedeno u prethodnom komentaru !!!
Zanimljiva je tvrdnja da će oni "olakšati " rad stomatologu.Kao da stomatolog izbjeljivanje zubi i druge radnje radi besplatno.
Našu populaciju prvo treba naučiti da redovno posjećuju stomatologa,koji bi usput trebao biti stručan i pristojan,čast iznimkama,a ne isfrustriran stanjem u državnoj blagajni.
Sve je u našoj državi naopako,tek kad sazidamo kuću ,razmišljamo da li smo dobre temelje napravili ...

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: