Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



HNS: "Klub vijećnika HNS-a napustio sjednicu Županijske skupštine Osječko-baranjske županije"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65895
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 20.10.2015. 16:19 
Naslov:  HNS: "Klub vijećnika HNS-a napustio sjednicu Županijske skupštine Osječko-baranjske županije&qu
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Na neprihvaćanje amandmana usko vezanih uz socijalni učinak županijskog proračuna, Klub vijećnika HNS-a odgovorio je napuštanjem sjednice Županijske skupštine.

„Usprkos činjenici da je županijski proračun veći za 80 milijuna kuna, naši prijedlozi odbijaju se bez ijednog argumenta. Novac je osiguran, prijedlozi konkretni, prostora ima i za socijalne mjere i razvojne projekte, ali tapkamo u mjestu jer nema dobre volje. Mišljenja smo da je besmisleno sudjelovati na takvoj sjednici i u tom ozračju raspravljati o proračunu za sljedeću godinu“, izjavio je na odlasku sa sjednice predsjednik Kluba vijećnika i čelnik osječko-baranjske županijske organizacije HNS-a Stjepan Čuraj.

Za naglasiti je da su HNS-ove amandmane jednoglasno podržali i SDP i HDZ, što je potvrda kvalitete prijedloga oko kojih ne bi trebalo biti prijepora.

Povećanje naknada za svu novorođenčad Osječko-baranjske županije, potpuno osiguranje besplatnog prijevoza za srednjoškolce, usmjeravanje pola milijuna kuna u Centre izvrsnosti za dodatna znanja nadarenim učenicima iza kojih stoji rezultat s državnih natjecanja i smanjenje donacija političkim strankama, odnosno Klubovima vijećnika, ključni su amandmani koje je u okviru rasprave o izvršenju proračuna za 2015. i projekcijama za iduće dvije godine, u ime Kluba vijećnika HNS-a na sjednici Županijske skupštine Osječko-baranjske županije pripremio i predložio HNS-ov Stjepan Čuraj.

„O težini i važnosti HNS-ovog prijedloga o besplatnom prijevozu svih učenika svjedoči i potez aktualne Vlade RH koja ga je uvrstila u državni proračun želeći maksimalno rasteretiti roditelje, jer su prijevozne karte preskupe. Zašto onda ova Županijska skuština ne može povećati subvencije s 5 na 7,5%, čime bi omogućila siromašnim općinama da prodišu ili u bogatijim potpuno rasteretila obiteljske budžete?!“, pitao je Čuraj s govornice, obrazlažući prijedloge čiji socijalni učinak nije zanemariv, mišljenja su u osječko-baranjskom HNS-u. Također, osvrnuo se na zbunjujuće dvosmjerne kanale komunikacije na relaciji zamjenik župana Dragan Vulin – župan, u kojoj prvi u javnosti najavljuje besplatne udžbenike, a drugi opovrgava govoreći kako je to nemoguće.

„Žao mi je da se u nekim županijama to može, dok u nekima ne može ili ne želi, iz čega opet zaključujem - gdje ima volje, ima i načina“, podcrtao je predsjednik HNS-ova Kluba vijećnika u županijskoj skupštini.

Na kraju, Čuraj se osvrnuo na gradska šaputanja o navodnoj transformaciji povijesne postrojbe „Hrvatskog sokola“ u nešto drugo, politički obojeno i, prema tome, vrlo opasno.

„Takvo što, za što se nadam da nije istina, bilo bi nedopustivo u samoj primisli jer je riječ o zajedničkoj kulturno-povijesnoj svetinji koju baštine generacije građana, a što je duboko ukorijenjeno i u moju užu obitelj, s tradicijom starom gotovo cijelo stoljeće“, naglasio je Stjepan Čuraj zamolivši županijske vlasti da opovrgnu spomenuta nagađanja, na što je osječko-baranjski župan reagirao negiranjem i neupućenošću u temu.



Tekst i foto: Marijana Bošković, v.r.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: