Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Osječki proračun (ne)čist račun

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Jošava
Offline
Avatar

Ukupno postova: 482
Spol: Muško Muško
Post Postano: 09.10.2015. 12:53 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Malo sam zavirio u arhivu mfin-a gdje se, još uvijek, čuvaju stara fin. izvješća jedinica lok.uprave i samouprave.
Zanimalo me s kolikim je proračunom grad Osijek raspolagao neposredno pred krizu (2008/9) i koje su se promjene dogodile u strukturi prihoda.

Pa idemo redom:
- prihodi od poslovanja 2008/2009 = 445.699.555/465.673.254
-ukupni prihodi i primici 2008/09 = 486.625.842/476.474.849

Iz ovoga vidimo da su ukupni prihodi tada bili veći 90 odn. 80 mio kuna od planiranih (s optimizmom) za ovu godinu što će biti nemoguće postići bilo kojoj budućoj gradskoj vlasti u dužem periodu.

Pogotovo će biti teško ili čak nedostižno vratiti pojedine prihode kao:
- prihod od poreza i prireza na dohodak koji su iznosili cca. 237 mio kn 2008./197 mio planiranih u 2015.
Ovaj iznos se ne bi postigao ni da se zaposle svi trenutno nezaposleni u gradu Osijeku što je posebno poražavajuće. I o tome treba govoriti više nego o transparentnosti za koju su obični građani, što vidimo iz priloženog, uglavnom nezainteresirani ma koliko im vi to nabijali na nos.
Građane zanima ima li posla ili nema ima li novaca ili nema. A vidimo da nema i da ih skoro neće biti.

Iznenadila me je visina prihoda od administrativnih pristojbi i po posebnim propisima koja je 2009. iznosila vrtoglavih 114,7 mio kuna od čega se na komunalnu naknadu odnosilo 108,4 mio kn.
Planirani prihod po tim osnovama za ovu godinu je skromnih 52,2 mio kn od čega je komunalna naknada planirana na 42,3 mio kuna.

To je više nego duplo manji prihod kojega će u budućnosti biti nemoguće nadoknaditi jer je posljedica stečajeva brojnih poduzeća čije su hale sada na bubnju i prodaju se (odnosno ne prodaju) budzašto, kao i zamiranja stanogradnje.

- Prihod od imovine je isto tako doživio veliki pad pa je s 63.6 mio kuna 2008./62,8-2009. pao na planiranih 31.8 mio u 2015.

http://www.mfin.hr/hr/lokalni-proracun-2002

Osnovno pitanje je tko ili što može vratiti barem prijašnje stanje i je li to uopće moguće s obzirom da iz dana u dan Osijek, a i cijelu Slavoniju napušta sve više mladih koji jedini mogu donijeti preokret, ako bi se posložile druge stvari koje su preduvjet (porezna reforma, decentralizacija etc).

Grad Osijek koliko vidimo iz ove 'transparentnosti' nema dovoljno novca ni za održavanje osnovnih funkcija tzv. hladnog pogona, a u budućnosti će ih zbog još veće centralizacije imati još i manje.

Proračun županije je još tanji od osječkog pa se ni od njih ne može očekivati ništa više nego su i do sada činili jer i njih kriza jednako pogađa.

Što nam je dakle činiti. Uzdati se u državu?! U lažljivog Milanovića koji je toliko bahat da čak nema nikakav plan oporavka, osim nastaviti puževim korakom u istom smjeru ili u sumnjivog špijuna Karamarka koji je dolaskom na čelo HDZ-a tamo proveo čistke kojih se ni Staljin, a bogme ni Tito ne bi postidjeli.

Ili krenuti za Glavašem pa kud nas put odvede.

_________________
Lokalšovinist.
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: