Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Borzan: Dostava u manje države članice je duplo skuplja nego u veće

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 09.10.2015. 10:28 
Naslov:  Borzan: Dostava u manje države članice je duplo skuplja nego u veće
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Hrvatska zastupnica u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Biljana Borzan je zajedno sa svim članovima tog Odbora na današnjoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu postavila usmeno pitanje Europskoj komisiji o problemu dostave prilikom online kupovine.

- Gotovo polovica potrošača u EU ne kupuje online iz drugih država članica zbog problema dostave. Najgore je što u zadnjem koraku online kupnje saznaju da uopće nema dostave u njegovu zemlju. U realnoj trgovini to je kao da ti trgovac kaže "ne, mi ne prodajemo Hrvatima". To je na zajedničkom tržištu nedopustivo - kazala je Borzan.

Elementi protiv takve diskriminacije već postoje u europskoj legislativi, ali nisu implementirani u praksi. Ta činjenica značajno ugrožava projekt zajedničkog digitalnog tržišta.

Borzan je istaknula kako uz nemogućnost dostave poseban problem za manje države članice predstavlja i preskupa dostava.

- Samo pet posto prekograničnih dostava je besplatno, a u pravilu su duplo skuplje nego dostave unutar jedne nacionalne države. I to ne bi sve skupa bilo neobično kada bi cijene dostave rijetko imale veze s kilometražom. Dakle za 40 kilometara ćete platiti dva ili tri puta više nego za 1.000 km jer ste prešli granicu! Kupac nema opciju birati između različitih opcija za dostave i nakon nekoliko koraka u procesu kupnje cijena dostave dođe kao ucjena: ili plati ili si protratio vrijeme! - kazala je tijekom plenarne sjednice Borzan.

Europski parlament je 2013. objavio studiju "Diskriminacija potrošača na zajedničkom digitalnom tržištu" gdje je pokazano kako dostava paketa od 2 kg iz Aachena (Njemačka) u Berlin (Njemačka) košta 6,90 EUR za udaljenost od 600 km, a isti paket kad putuje u Maastricht (Nizozemska) košta 17 EUR za rutu od 40 km.

Članovi odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača su kritizirali neprovođenje postojećih Direktiva dok se nove mjere već najavljuju Strategijom o digitalnom tržištu. Na taj način, ocjenjuju u Odboru za unutarnje tržište, samo se gomila neprovediva legislativa.

- Zajedničko tržište nije tržište gdje je državljanstvo preduvjet za poštenu suradnju i tu ne smije biti kompromisa! - kazala je Borzan.



Tekst: Ured/Office of Mrs. Biljana Borzan MEP

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: