Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Potpisani ugovori za EU projekt "Projekt Regionalnog vodoopskrbnog sustava Osijek"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 06.10.2015. 13:37 
Naslov:  Potpisani ugovori za EU projekt "Projekt Regionalnog vodoopskrbnog sustava Osijek"
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Na današnjoj svečanosti u zgradi Vodovoda Osijek potpisani su Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava, Ugovor o sufinanciranju i Ugovor o partnerstvu za EU projekt „Projekt Regionalnog vodoopskrbnog sustava Osijek“.

Na svečanosti potpisivanja ugovora sudjelovali su ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, čelni ljudi Hrvatskih voda, predstavnici grada Osijeka i općina koje su uključene u projekt (Antunovac, Čepin, Erdut, Ernestinovo i Šodolovci) te predstavnici komunalnog poduzeća Vodovod iz Osijeka.



Podsjetimo, ukupna procijenjena vrijednost ovog projekta iznosi 108.748.750 kuna (s PDV-om), dok ukupan iznos prihvatljivih troškova projekta iznosi 86.999.000 kuna (bez PDV-a) s time da će konačan iznos vrijednosti cijelog projekta biti poznat tek nakon provedbe svih postupaka nabave, te nakon konačnog dovršetka projekta. Europska unija sufinancira ovaj projekt sa gotovo 75% odnosno sa 65.066.268 kuna, dok će se ostatak sredstava osigurati iz nacionalne komponente - državnog proračuna, sredstava Hrvatskih voda te proračuna općina i Grada.



Projekt ima za cilj unaprjeđenje vodoopskrbe i pripreme pitke vode na području grada Osijeka te općina obuhvaćenih projektom. Aktivnosti u sklopu projekta uključuju proširenje i rekonstrukciju distributivnog sustava vodoopskrbe te proširenje uređaja za obradu pitke vode na području općine Erdut s ciljem uklanjanja arsena iz vode. Uz rješavanje velikih razlika u priključenosti (Grad Osijek ima 99%-nu pokrivenost, a općina Šodolovci uopće nije priključena na sustav vodoopskrbe), ovim će se projektom riješiti i problem gubitaka u vodoopskrbnom sustavu, koji se kreću od 40% u gradu Osijeku do čak 70% u općini Erdut. Plan je priključenost povećati na 99% na cijelom području obuhvata projekta, a gubitke smanjiti na najviše 20%.



Glavne komponente projekta uključuju, između ostalog, izgradnju novih vodoopskrbnih cjevovoda i vovoopskrbne mreže u duljini od 66 km, rekonstrukciju postojeće vodoopskrbne mreže u duljini od 17 km, izgradnju vodospreme i vodotornja, izgradnju i rekonstrukciju stanica za podizanje tlaka itd.

Prema riječima ministra Jakovine, po završetku ovog projekta značajno će se podići kvaliteta života priključivanjem na vodoopskrbnu mrežu onih područja koja nisu unutar sadašnjeg vodoopskrbnog sustava, ali će dovesti i do boljeg upravljanja sustavom javne vodoopskrbe i poboljšanja opskrbe stanovništva pitkom vodom.

Radovi će započeti ove godine, a trajat će do 2018. godine.



Tekst i foto: M.M./Osijek031.com

Pročitajte i..
U Ivanovcu kreću radovi na rekonstrukciji vodoopskrbnog sustava
89,2 milijuna kuna za bolju vodoopskrbu Osijeka i okolnih općina

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: