Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Rezidencija Družbe Isusove: Međunarodno 9.regionalno ocjenjivanje meda-proglašenje [2015.]

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65698
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 03.09.2015. 9:02 
Naslov:  Rezidencija Družbe Isusove: Međunarodno 9.regionalno ocjenjivanje meda-proglašenje [2015.]
05.09.2015. 10:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Udruženje pčelara Slavonije i Baranje“RADILICA“ Osijek organiziralo je 7. Međunarodno i 9.regionalno ocjenjivanje meda na kojem je ocjenjeno 150 uzoraka med pristiglih iz osam država.

Ocjenjeno je 118 uzoraka meda iz Hrvatske iz 54 mjesta( 19 županija i grada Zagreba) Ocjenjeno je iz inozemstva: 2 uzorka iz R.Slovenije; 5 uzorka iz Bosne i Hercegovine; 5 uzoraka iz R.Srbije, 15 uzoraka iz Mađarske, 1 uzorak iz Rep. San Marino, 3 uzoraka iz Italije i 1 uzorak iz Nizozemske.

Način provedbe i parametri ocjenjivanja uzoraka meda: Ocjenjivanje meda je urađeno na način i po preporuci Europskih standarda za med udruženja FAO/WHO, program standarda za hranu, komisije Codex Alimentarius. Senzorska(bistrina,boja, miris, okus)analiza, obavljeno je dana 07.kolovoza 2015. pri temperaturi od 25 stupnjeva celzija.

Sav ocjenjeni med poklonit ćemo u humanitarne svrhe.

Dodjela priznanja i nagrada bit će dana 05. rujna 2015. god. u 10,00 sati u prostorijama Rezidencije Družbe Isusove, ulica Kardinala Alojzija Stepinca 29 u Osijeku.


Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65698
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 07.09.2015. 11:09 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Mirjana Brkić iz Ivankova imala najbolje ocjenjeni med žene pčelarke

U subotu je u prostorijama Rezidencije Družbe Isusove u Osijeku, u organizaciji Udruženja pčelara Slavonije i Baranje „Radilica“, održana svečana dodjela priznanja i nagrade sponzora za ocjenjene uzorke meda pristiglih na 7.međunarodno i 9.regionalno ocjenjivanje meda. Svečanoj dodjeli nazočili su Vladimir Ham, dogradonačelnik grada Osijeka i Silva Wendling,pročelnica odjela za poljoprivredu Osječko-baranjske županije. Kako je istakao u uvodu prigodom proglašenja Zorislav Ham, novi predsjednik Radilice,ove godine zadovoljni smo kvalitetom pristiglih uzoraka meda iz 8 država. Pristigli uzorci imali su mali postotak vlage u medu,a tome su vjerojatno doprinijeli visoka temperatura i stalna edukacija pčelara.

Pristigli medovi: Hrvatska 118 uzoraka od 78 pčelara iz 54 mjesta,19 županija i grada zagreba, iz inozemstva:2 uzorka-1 pčelar iz R.Slovenije; 5 uzoraka-3 pčelara iz Bosne i Hercegovine; 5 uzoraka-4 pčelara iz R.Srbije; 15 uzoraka- 8 pčelara iz R.Mađarske; 1 uzorak iz Rep.San Marino;3 uzorka-2 pčelara iz Italije i 1 uzorak iz Nizozemske.
Vrste meda pristigli na ocjenjivanje: bagrem(49), cvjetni(23), livadski(14), kadulja(13), lipa(9), kesten(Cool, medljika(7), suncokret(6), šumski(5), ulj.repica(3), vrijesak(2), proljetni(2), miješani, facelija, planinski, cigansko perje, malina-kupina i medvjeđi luk po 1 uzorak.



Način provedbe i parametri ocjenjivanja uzoraka meda:ocjenjivanje meda urađeno je na način i po preporuci Europskih standarda za med udruženja FAO/WHO, program standarda za hranu, komisije Codex Alimentarius. U senzorskoj analizi ocjenjivač ocjenjuje :bistrinu,boju, okus i miris meda, a ocjene su od 1-5. Vlaga je mjerena digitalnim refraktometrom pri temperaturi od 25 stupnjeva, u RH vlaga je dozvoljena maksimalno 20 posto

Od ocjenjenih 150 uzoraka meda, 43 su osvojila zlatne, 51 srebrene i 46 brončane diplome i medalje.

Nagrade sponzora:
Stolarija Tolić,Slavonski Brod, dodijelila je jedan 7.okvirni nukleus i jedan 5.okvirni nukleus te jednu varooa podnicu.
„Apivita“ Varaždin, dodijelila je svima šampionima grupa Nozevit+ od 200 ml za suzbijanje nozemoze
„Eurofinans“Osijek,dodijelio je jedno inox cjedilo i jednu dimilicu

Najbolji ocjenjeni med je cvjetni od smilja koji stigao iz mjesta Sveti Juraj od pčelara Drage Rončević,koji je osim pehara dobio od sponzora 7. okvirni nukleus. Mirjana Brkić iz Ivankova ,već treću godinu zaredom ima najbolji ocjenjeni uzorak meda pčelarke u RH, te je dobila pehar i 5. okvirni nukleus. Najbolji ocjenjeni inozemni med,imao je May Gabor iz Szentlorinc- Mađarska,dobio je pehar i varoa podnicu sa sakupljačem peluda.

Osim toga organizator je dodijelio 9.šampiona grupa ( cvjetni-Drago Rončević ; kesten-Mirjana Brkić; bagrem-May Gabor; lipa-Zoltan Tojzan; kadulja-Nedjeljko Mrakovčić; livadski-Krešimir Matušin; šumski-Milan Maligec; suncokret-Tihomor Molnar i medljikovac-Ivan Kolić) svi su dobili za nagradu sredstvo protiv nozemoze.
Armando Petani ( 1933.g) iz mjesta Plomin kao najstariji pčelar koji je poslao uzorak meda na ocjenjivanje dobio je inox cjedilo za cijeđenje meda a Matilda Sorić ( 2000.g)iz Osijeka ,najmlađa pčelarka dobila je dimilicu.

Sav pristigli i ocjenjeni med doniran je humanitarnoj udruzi“Rijeka ljubavi“ iz Osijeka.







Tekst: Milan Kramer
Foto: Nikica Zagorac

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: