Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Europska noć šišmiša [2015.]

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 27.08.2015. 16:06 
Naslov:  Europska noć šišmiša [2015.]
28.08.2015. 17:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Javna ustanova Park prirode Kopački rit i ove godine obilježava Međunarodnu noć šišmiša koja se u mnogim zemljama tradicionalno organizira zadnjeg vikenda u kolovozu sa ciljem da se javnost podsjeti na važnost očuvanja ove skupine.

U sklopu programa „Zemlja bez granica“, kojeg organizira Udruga Breza, Kopački rit sudjeluje sa zanimljivim programom koje će se održati u petak, 28. kolovoza 2015. u 17 h , na vijencu Ivana Meštrovića kod osnovne škole u Osijeku.

Osim što će djeca moći, uz druge radionice, sudjelovati i u radionici izrade maski šišmiša i upoznati tj. doživjeti kako šišmiš živi i kako se snalazi noću u prostoru, na raspolaganju im je i vožnja turističkim vlakom „Pužić“ kroz dio grada tijekom koje stručni vodiči iz Parka govore o šišmišima i njihovoj važnosti u eko sustavu.

Dobro je znati:
Hrvatska je od 2000. godine jedna od 33 zemlje članice Sporazuma UNEP/EUROBATS – Sporazum o zaštiti europskih populacija šišmiša, koji obuhvaća Europu i države koje okružuju Sredozemno more, a sa svojih 35 od 52 vrste šišmiša zabilježenih na teritoriju Sporazuma jedna je od država najbogatijih faunom šišmiša.

Sve vrste šišmiša u Hrvatskoj zaštićene su Zakonom kao strogo zaštićene zavičajne svojte, nastanjuju sve naše ekosustave, a što je veći broj vrsta prisutan na nekom području veći je i njegov „indeks zdravlja”. U Kopačkom ritu do sada je zabilježeno 12 vrsta šišmiša.

Stoga je Noć šišmiša idealna prilika da mladi, ali i oni stariji, upoznaju ove zanimljive životinjice uz koje su se vezale strašne priče i praznovjerja, a sada su postale jedna od najugroženijih skupina.


Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: