Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



ŽO HDZ OBŽ: Žrtve totalitarnih režima u Hrvatskoj nisu dovoljno prizanate

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65895
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 24.08.2015. 9:11 
Naslov:  ŽO HDZ OBŽ: Žrtve totalitarnih režima u Hrvatskoj nisu dovoljno prizanate
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Države Europske unije danas se sjećaju nevinih života izgubljenih zbog nemilosrdnih politika totalitarnih režima koji su poharali Europu tijekom XX. stoljeća.

Tom prigodom izaslanstvo Županijskog odbora HDZ-a Osječko-baranjske županije, predvođeno predsjednikom Ivanom Anušićem, položilo je vijenac i upalilo svijeće kod Spomenika palom borcu u Osijeku.



30. lipnja 2006. godine Hrvatski sabor donio je Deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945. - 1990. (NN, 76/2006), u kojoj je navedeno da su totalitarni komunistički režimi bili, bez iznimke, označeni masovnim povredama ljudskih prava.

Dvije godine poslije, 23. rujna 2008. godine, Europski parlament donosi Deklaraciju o europskom danu sjećanja na žrtve staljinizma i nacizma za koji je izabran 23. kolovoza, što je potvrđeno i točkom 15. Rezolucije Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu od 2. travnja 2009. godine.



"U Hrvatskoj žrtve totalitarnih režima nisu dovoljno priznate. Nitko se sustavno ne bavi lociranjem i ekshumacijom masovnih grobnica, utvrđivanjem činjenica i dostojnim pokopom koji zaslužuje svaka žrtva i njezina obitelj. Ako se koja masovna grobnica slučajno otvori pri građevinskim radovima, tada se samo utvrdi u kojem su ratu nastale žrtve, Drugom svjetskom ratu ili Domovinskom ratu, i to je sve. To nije ni blizu dovoljno da bi imali utvrđene i kvalitetne povijesne činjenice iz kojih će buduće generacije učiti što se u kojem razdoblju hrvatske povijesti uistinu dogodilo. Nedostatak kvalitetnih činjenica čini vrlo teškim razgovor i učenje o povijesti, osobito o onoj povijesti za koju ne želimo da se ikada više ponovi.", istaknuo predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.



Preporuka Europskog parlamenta je da upravo 23. kolovoza, kao dan sjećanja, bude poticaj za promišljanje osjetljivih i kompleksnih pitanja zajedničke povijesti, njezina očuvanja, ali i kontinuiranog istraživanja i pronalaska novih činjenica. Povijest nam treba biti izvor iz kojega će sljedeće generacije učiti, i na tim korijenima graditi život temeljen demokraciji i uvažavanju osnovnih ljudskih prava.



Tekst i foto: Ivan Radić/Tajnik ŽO HDZ-a OBŽ

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: