Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Osječki kalendar: 25. srpnja

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65725
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 25.07.2015. 9:58 
Naslov:  Osječki kalendar: 25. srpnja
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Prije točno 60 godina se u Siraču, u općini Druvar, rodio Josip Reihl-Kir. Završio je Ekonomski fakultet u Osijeku te se nedugo zatim zaposlio u policiji. Zapovjednik policije u Osijeku postaje 1990. godine, nakon demokratskih izbora u Hrvatskoj.

Svojim pacifističkim i racionalnim pristupom je aktivno predvodio opciju koja je nastojala spriječiti rat na ovim prostorima. To nikako nije odgovaralo ekstremnoj frakciji tada vladajućeg HDZ-a koja ga je sprječavala u djelovanju. Sve je kulminiralo njegovim ubojstvom 1.7.1991. na prilazu osječkom satelitu Tenji. Reihl-Kir se bio upravo uputio na mirovne pregovore, kojima je nastojao smiriti pobunjeničke četničke snage. Osim njega, u planskom atentatu su kao kolateralne žrtve smrtno stradali potpredsjednik osječkog Gradskog vijeća Goran Zobundžija, gradski vijećnik Milan Knežević, a ranjen je bio Mirko Tubić.

Ubojica Antun Gudelj je više godina vješto izbjegavao ruku pravde te je tek 2009. osuđen na 20 godina zatvora. Naručitelji ubojstva nisu nikada procesuirani.

Josip Reihl-Kir je bio pravi primjer multietničkog Osijeka te čovjeka koji je njegovao umijeće diplomacije, nasuprot demonstraciji sile. Slijeđenje svojih ideala je platio najvišom cijenom. Nakon njegove smrti, počela su ratne zbivanja koja su rezlutirala smrću gotovo 1000 ljudi i ranjavanju njih preko 5000. Materijalne štete uzrokovane Domovinskim ratom se procjenjuju u milijardama eura. Velikosrpska agresija je na taj način unazadila naš grad za mnogo godina.



Tekst: Tin Kovačević



Tin Kovačević je rođen 1982. u Osijeku gdje i sada živi. Završava studij geografije i sociologije na Sveučilištu u Zadru te od 2006. neprekinuto radi u struci kao profesor mnogih predmeta u Osijeku i okolici. 2013. na Ekonomskom fakultetu u Osijeku stječe zvanje licenciranog turističkog vodiča za istočnu Hrvatsku te počinje aktivno raditi na samostalnim projektima i šetnjama. To je vrlo brzo prepoznala udruga za turizam i promicanje kulture putovanja „Putovanja Slavonijom“, čiji je ponosni član od iste godine. Čitatelji portala Osijek031 mogu autora upoznati kroz njegov 5. Autorski projekt Osječki kalendar.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
lehi
Offline
Ukupno postova: 1463
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 25.07.2015. 18:31 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Zanimljivo da ne postoji nikakav komentar za ovoga plemenitog čovjeka koji je želio mir ..

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: