Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Brijest: Postavljanje obilježja "Raskrižje Žarka Kaića"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65780
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 06.07.2015. 14:35 
Naslov:  Brijest: Postavljanje obilježja "Raskrižje Žarka Kaića"
07.07.2015. 16:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Žarko Kaić, HTV-ov snimatelj, poginuo u Osijeku na radnom zadatku 28. 08. 1991.

Rodio se je u Livnu 7. ožujka 1949. Studirao je dvije godine snimanje na Akademiji za film počevši od 1970. godine. Usporedno je radio kao asistent snimatelja na Televiziji Zagreb. Poslije je prešao na snimateljski posao u RTZ-u. Brojni dokumentarni filmovi Branka Lentića snimljeni su rukom Žarka Kaića.

Kao snimatelj sudjelovao je u izradi brojnih dokumentarnih snimaka, poput snimaka hrvatskih prognanika iz Aljmaša i Dalja.

Njegova zadnja radna zadaća bila je 28. kolovoza 1991., početkom velikosrpske agresije na Hrvatsku. Bilo je to snimanje prolaska tenkova kroz osječko naselje Brijest kod vojnog poligona C u kojem je bila JNA. Vojnik JNA ga je usmrtio rafalnom paljbom iz transportera. Tad je teško ranio HTV-ovog tonskog snimatelja Dragana Kričku, koji je ranjen u trbuh. Treći HTV-ov novinar koji se našao pod paljbom bio je Saša Kopljar.

Nakon što su grad Osijek i Hrvatske ceste na inicijativu mjesnog odbora Brijest na mjestu te teške tragedije, sagradili kružni tok, Zbor ratnih izvjestitelja HRT-a pokrenuo je inicijativu da novosagrađeni kružni tok nosi ime pokojnog snimatelja HTV-a Žarka Kaića. Inicijativu je podržao mjesni odbor Brijest, Grad Osijek i Hrvatske ceste.

U sjećanje na tragičnu smrt ratnog izvjestitelja HRT-a Žarka Kaića, sutra (utorak) 7. srpnja 2015. u 16,00 sati bit će postavljena obilježja „Raskrižje Žarka Kaića“ na prostoru kružnog toka u Brijestu. Nazočit će Nikola Kristić, izaslanik Glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Gorana Radmana, predstavnici Zbora ratnih izvjestitelja HRT-a, gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić, Župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić, Josip Škorić (Hrvatske ceste), predstavnici mjesnog odbora Brijest i braniteljske udruge.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: