Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Uz savjetovalište "Za zdravlje - VAGA" održan je projekt Zdravlje je IN III

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65725
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 30.06.2015. 13:13 
Naslov:  Uz savjetovalište "Za zdravlje - VAGA" održan je projekt Zdravlje je IN III
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U petak 12. lipnja 2015. godine održana je konferencija za novinare u sklopu projektnih aktivnosti projekta Zdravlje je IN III. Tom prigodom prezentirane su provedene aktivnosti i rezultati projekta. Više o svemu pročitajte u nastavku.

Udruga Optimalnom težinom do zdravlja „VAGA“ je u školskoj godini 2014./15. provela projekt „Zdravlje je IN III“ putem kojeg smo osvijestili i educirali o važnosti utjecaja načina prehrane učenike od 1. do 4. razreda Trgovačke i komercijalne škole Davor Milas podružnica Dom učenika u Osijeku.

Koliko su prehrana i tjelesna aktivnost važni u prevenciji razvoja sekundarnih nezaraznih bolesti prikazano je na vrlo zanimljiv i edukativan način i kratkim animiranim filmom koji se prikazivao svim korisnicima projekta, ali i široj javnosti putem internet portala i medija.

Projekt je financiran od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te proveden u partnerstvu s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom i Trgovačkom i komercijalnom školom Davor Milas podružnica Dom učenika.



Projektom je obuhvaćeno oko stotinjak srednjoškolaca, roditelja i nastavnika. U sklopu projekta je izrađen edukativni video „Prehrana kroz život“ kojim se ukazalo na važnost prehrane u svakom segmentu rasta i razvoja čovjeka – od fetusa do staračke dobi. Na početku provedbe projekta, preliminarnim anketiranjem se dobio uvid u njihove dosadašnje prehrambene navike, stil života te znanje o prehrani. Nakon provedenih edukacija o tjelesnoj aktivnosti i pravilnoj prehrani, te radionica priprave zdravih obroka, učenici su ponovno anketirani kako bi se dobio uvid u promjene koje su rezultirale provedenim edukacijama i radionicama. Također je provedena analiza sastava tijela svih učenika uključenih u projekt medicinskim analizatorom Tanita SC-330 te se dobio uvid u stanje uhranjenosti i raspodjelu mišićne i masne mase te drugih tkiva u tijelu. Nadalje, svi učenici uključeni u projekt su se mogli uključiti u plesne radionice Zumba® Fitnessa koje su se održavale u prostorijama Doma učenika pod vodstvom licencirane Zumba® instruktorice. Provedena je i edukacija za roditelje i nastavnike o važnosti pravilne prehrane i njenom utjecaju na prevenciju sekundarnih nezaraznih oboljenja kao što su dijabetes tipa II, hipertenzija, srčani i moždani udar i rak. Posljednja aktivnost projekta je bila podjela promotivnih bijelih majica s logom projekta svim učenicima, nastavnicima, roditeljima i suradnicima uključenima u projekt.

Ukupno je anketirano 137 srednjoškolaca u dobi od 14 do 19 godina. Ustanovili smo da učenici za međuobrok najčešće konzumiraju slatkiše ili slane grickalice (njih 30,77%), pekarski proizvod (njih 23,08%), a potom voće i povrće (17,95%) iza kojih slijedi brza hrana, odnosno pizza, hamburger i ćevapi. Nakon provedenih edukacija je najznačajnija promjena vidljiva kod konzumacije brze hrane kao međuobroka gdje se taj broj smanjio za 9,02%, a povećao se broj učenika koji konzumiraju voće ili povrće kao međuobrok za 7,47%. Brza hrana, pod kojom se podrazumijeva pizza, ćevapi i hamburgeri, je glavni krivac odgovoran za razvoj debljine, visokog krvnog tlaka, ateroskleroze, srčanog i moždanog udara te dijabetesa tipa II. Značajna je po tome što je često na jelovniku mlađe populacije, a obiluje lošim mastima i šećerima dok istovremeno oskudijeva nutritivno vrijednim vitaminima i mineralima.

Edukacijama se ukazalo i na važnost unosa vode u organizam. Naime, za svaku kcal koju unesemo u svoj organizam trebali bismo unijeti 1 ml vode (jednostavnije rečeno, prehrana od 2 000 kcal zahtjeva 2 L vode dnevno). Naš organizam je svakodnevno opterećen raznim štetnim tvarima koje unosimo, a najmanje što možemo učiniti za njega i za svoje zdravlje je piti vodu jer ona zaista jest najidealniji napitak za naš organizam. Voda u organizmu ima veliku fiziološku ulogu, esencijalna je za disanje (transport kisika do stanica) i metabolizam, probavu (apsorpcija nutrijenata), detoksifikaciju tijela, regulaciju tjelesne temperature, održavanje osmotskog tlaka u stanicama i izvanstaničnom prostoru, itd. Ispitivanjem je ustanovljeno da 33,33% učenika konzumira voćne (negazirane) sokove kada su žedni, a 44, 87% vodu. Nakon edukacija, povećao se broj učenika koji konzumiraju vodu te mlijeko i/ili mliječne proizvode kada su žedni za 4,28%, odnosno za 4,62%, a smanjio se broj učenika koji konzumiraju voćne sokove za 11,30%. Smatra se da je prekomjerni unos fruktoze povezan s razvojem metaboličkog sindroma i nanosi više štete centru za regulaciju apetita od glukoze. Problem kod prekomjernog unosa fruktoze u organizam je taj jer se fruktoza metabolizira u jetri što je povezano s masnom infiltracijom jetre, dislipidemijom, dijabetesom tipa II, pretilosti te gihtom. Unatoč svemu navedenom, proizvođači napitaka još uvijek na deklaraciji ne označavaju točnu količinu fruktoze (bilo iz visoko fruktoznog kukuruznog sirupa, koncentrata fruktoznog soka ili kristalinične fruktoze) koja se nalazi u napitku.

Tjelesna aktivnost, kao i pravilna prehrana, važan je dio zdravog i kvalitetnog načina življenja. Dokazane su mnoge dobrobiti redovite tjelesne aktivnosti poput jačanja kostiju, smanjenja mogućnosti razvoja osteoporoze kasnije u životu, prevencije debljine, lučenja hormona sreće i smanjenja stresa.Kroz pitanje o navici bavljenja nekom fizičkom aktivnosti se može zaključiti da se nakon provedenih edukacija o važnosti tjelesne aktivnosti smanjio broj učenika koji nisu fizički aktivni (sa 2,56 na 1,69%), dok se povećao broj učenika koji su povremeno aktivni za 9,37% (sa 44,87 na 54,24%), a također se povećao broj učenika koji su aktivni uvijek tijekom cijele godine (sa 33,33 na 35,59%).

Navika i sklonost pripremi hrane i obroka su povezane sa zdravijim unosom hrane. Mladi odrasli koji si redovito pripremaju obroke rjeđe konzumiraju brzu hranu i njihov dnevni unos nutrijenata je bliži preporučenom. No, također je važno na koji način će se pripremiti (skuhati) hrana. Primjerice, kod pripreme hrane pečenjem i roštiljanjem razvijaju se štetni heterociklički aromatski spojevi te akrilamid koji su povezani s razvojem nekih vrsta raka, prevenstveno raka debelog crijeva.

Za svaku pohvalu je da čak 75, 64% učenika smatra da je najzdraviji način priprave hrane kuhanje na pari i/ili u vodi. Taj broj se nakon edukacija povećao za 12,5%, a u skladu s time se potpuno smanjio broj učenika koji smatra da je najzdraviji način pripreme hrane prženje u dubokom ulju. Također se smanjio broj učenika koji smatra da je najzdraviji način priprave hrane roštiljanje (sa 6,41 na 3,39%) kao i pečenje u pećnici (sa 11,54 na 5,08%).

Pitanje od interesa je bilo i stav djece prema tzv. „bijelim opasnostima“, pri tome misleći na bijeli konzumni šećer, loše masti i kuhinjsku sol. To su namirnice koje, konzumirane u manjim količinama ne predstavljaju problem našem organizmu, ali puno češće su konzumirane u prevelikim i nepotrebnim količinama, pogotovo jer se naknadno dodaju u hranu te one pridonose razvoju sekundarnih nezaraznih bolesti. Prije edukacija se 6,41% učenika ne slaže, a 21,79% učenika se u potpunosti slaže s tvrdnjom da su sol, šećer i loše masti odgovorne za nastanak bolesti i debljine. Nakon edukacija povećao se za 9,24% broj onih koji se u potpunosti slažu sa spomenutom tvrdnjom (sa 21,79 na 31,03%).

Na pitanje u kojem razdoblju života prehrana ima najveći utjecaj na čovjekovo zdravlje 14,10% učenika odgovorilo je u djetinjstvu, 57,69% u pubertetu, 2,56% u odrasloj dobi, a 25,64% je odgovorilo da je prehrana jednako važna u svakom razdoblju života. Nakon edukacija za čak 16,73% se povećao broj učenika koji smatra da je prehrana jednako važna u svakom razdoblju života (sa 25,64 na 42,37%) i u skladu s time se smanjio broj onih koji smatraju da je prehrana važna samo u djetinjstvu (sa 14,10 na 6,78%), odnosno u pubertetu (sa 57,69 na 49,15%), odnosno u odrasloj dobi (sa 2,56 na 1,69%).

Sudeći prema postignutim rezultatima koje smo dobili anketiranjem učenika srednje škole Trgovačke i komercijalne škole Davor Milas podružnice Doma učenika u sklopu projekta Zdravlje je IN III, postignute su određene izmjene u prehrambenim navikama učenika, a osobito se utjecalo na njihovo znanje i shvaćanje pojma zdrave prehrane, njene važnosti na prevenciju bolesti te zdravlja u bilo kojem razdoblju života. Aktivnosti koje su se provodile kroz ovaj projekt poput mjerenja analiza sastava tijela učenika, edukativnih predavanja, izrade i prikazivanja edukativnog videa, radionica pripreme zdravih obroka kao i plesnih radionica Zumba® fitnessa potaknule su učenike, nastavno osoblje i roditelje učenika da obrate pažnju na prehranu i tjelesnu aktivnost, odnosno na svoje zdravlje i zdravlje svoje obitelji.



U proteklom tjednu smo obavili posljednju aktivnost projekta Zdravlje je IN III koji smo proveli u šk.god. 2014./15. podijelivši promotivne bijele majica s logom projekta „Zdravlje je IN“ učenicima koji su se dobrovoljno prijavili za sudjelovanje u projekta.



Udruga VAGA je započela s aktivnostima projekta Zdravlje je IN III u Trgovačkoj i komercijalnoj školi Davor Milas podružnica Doma učenika. U projekt je uključeno 80-tak učenika od 1 do 4 razreda, a njihovim preliminarnim anketiranjima dobili smo uvid u njihove prehrambene navike i učestalost fizičke aktivnosti.

Pomoću medicinskog analizatora Tanita SC 330 izmjerili smo njihovu masu, potkožno masno tkivo, mišićnu masu, masu kostiju, udio vode u tijelu i bazalni metabolizam te su učenici dobili svoje analize sastava tijela na uvid. Također smo proveli edukativna predavanja o važnosti fizičke aktivnosti i o mitovima u prehrani. Predavanjima je prethodio edukativni video „Prehrana kroz život“ koji je za potrebe projekta izradio tim udruge VAGA sa suradnicima s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek te su učenici kroz video, predavanja i radionice priprave zdravih obroka i napitaka upoznati s pojmom pravilne prehrane.

Na radionicama priprave zdravih obroka i napitaka smo učenicima predstavili neke od zdravih alternativa doručka, večere ili međuobroka, a pripremili smo:

- salatu od radiča, rikole, rajčice, jabuke, sjemenki suncokreta, maslinovog ulja i balzamskog octa;
- voćnu salatu od banana, jabuka, ananasa i kivija te;
- smoothie od šumskog voća, banana, sjemenki lana, probiotika i sirupa od agave.

Uz obroke smo poslužili vodu kao najidealniji napitak.

O održanoj radionici, ali i najavi projekta možete pročitati i na stranici Trgovačka i komercijalna škole Davor Milas.

U nastavku projekta udruga VAGA će provesti radionice Zumba® fitnessa te naknadna anketiranja i mjerenja učenika poslije edukacija. Na temelju ispunjenih anketa i vrijednosti mjerenja učenika ćemo provesti statističku analizu podataka. Posljednja aktivnost projekta je izrada promotivnog videa i podjela promotivnih majica projekta svim učenicima, roditeljima i nastavnicima uključenima u projekt.

Udruga VAGA projektom poput ovoga pomaže u prevenciji obolijevanja od kroničnih nezaraznih bolesti poput hipertenzije, srčanog/moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i raka te također pomaže u osvješćivanju, kako mlade populacije (učenika), tako i starijih (roditelji, nastavno osoblje), o važnosti zdrave odnosno pravilne prehrane u bilo kojem razdoblju njihova života jer zdravlje nije samo odsustvo bolesti i iznemoglosti, već stanje potpunog tjelesnog, duševnog i socijalnog blagostanja.







Tekst i foto: univ. spec. Danijela Periš, mag.ing.agr.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: