Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Održana je vježba vatrogasnih timova s potražnim psima "Ruševina 2015."

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65694
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 30.05.2015. 12:44 
Naslov:  Održana je vježba vatrogasnih timova s potražnim psima "Ruševina 2015."
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Na ruševini osječkog Poljoprivrednog fakulteta 29. svibnja uspješno je održana vježba vatrogasnih timova s potražnim psima. Vježba radnog naziva „Ruševina 2015.“ održana je pod pretpostavkom da je tijekom potresa došlo do urušavanja objekta u kojem su ostale zatrpane osobe. Nekolicina je uspjela napustiti zgradu te pozivom na broj 193 zovu vatrogasce u pomoć koji na mjesto događaja šalju svoje timove s potražnim psima i ekipu za izvlačenje i spašavanje.

Cilj vježbe bio je upoznati pripadnike službi kako se radi pomoću potražno-spasilačkih pasa na spašavanju osoba zatrpanih ispod ruševina te svladavanje procedura koje se pojavljuju u takvim situacijama. Uz pripadnike dobrovoljnih vatrogasnih društava Opatija i Kras – Šapjane, javne vatrogasne postrojbe Opatije i grada Rijeke te Udruge potražnih pasa Hrvatske, na vježbi je sudjelovao i osječki K-9 tim. Naime, osječkim vatrogascima je priključen i vatrogasni potražni pas koji je uspješno završio licencu za potragu unesrećenih osoba iz šuma i ruševina. "Dona je prvi slavonski pas - vatrogasac. Uvježbana je kako bi u kriznim situacijama spašavala ljudske živote", rekao je njezin vlasnik Vacika Brajdić, pripadnik Javne profesionalne vatrogasne postrojbe grada Osijeka. Podsjetio je kako iza znanja kojeg su na vježbi pokazali vatrogasni psi, stoje višegodišnji rad i svakodnevni treninzi.



I vatrogasni zapovjednik Osječko-baranjske županije Boris Banjan nije krio zadovoljstvo zbog osječkog K-9 tima:" Izuzetno smo ponosni što je nakon uspjeha kojeg su postigli naši kolege uz Primorsko-goranske županije, i istočni dio Hrvatske dobio svoj prvi vatrogasni tim sa spasilačkim psom." Napomenuo je i kako je vježba ujedno bila i i prilika za demonstraciju opreme za spašavanje iz ruševina, kao i prilika da se građani uvjere da su vatrogasci spremni za sve izazove koji se pred njih postavljaju.















Tekst i foto: Nina Francetić

Najava: Ruševina Poljoprivrednog fakulteta: Vatrogasna vježba s potražnim psima

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Schima
Offline
Ukupno postova: 7
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 31.05.2015. 10:43 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Svaka čast dečkima na pokazanom, no i na svakodnevnim akcijama.
No, mislim da bi u slučaju potresa i stvarne potrebe za ovakvom akcijom, kako bi stvari tekle bile dosta drukčije. U slučaju potresa ne bi se srušila samo jedna zgrada gdje bi se mogla usmjeriti najbolja tehnika i najbolji tim. Bilo bi porušeno cijelo čudo toga, pa kako bi onda bilo??? Kuće od opeke se pri snažnijem potresu ruše ko kule od karata, a kako bi se držale novogradnje može se samo nagađati obzirom na to kako su se gradile.
Zato, svaka čast vatrogascima, no obzirom na naseljenost područja i karakteristike gradnje bilo bi nužno imati više ovakve tehnike i ljudstva.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: