Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Obilježena je 40. obljetnica osnutka osječkoga Sveučilišta "Josipa Jurja Strossmayera"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65740
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 29.05.2015. 15:07 
Naslov:  Obilježena je 40. obljetnica osnutka osječkoga Sveučilišta "Josipa Jurja Strossmayera"
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Svečanom sjednicom sveučilišnog Senata u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu danas je obilježena 40. obljetnica osnutka osječkoga Sveučilišta "Josipa Jurja Strossmayera".

Rektor osječkog Sveučilišta Željko Turkalj istaknuo je kako se ta obljetnica obilježava u godini u kojoj se obilježava i 308. obljetnica visokog školstva u Osijeku te 200. obljetnica rođenja i 110. obljetnica smrti biskupa Strossmayera, čije ime to sveučilište nosi već 25 godina. Podsjetio je kako je ovo jedino hrvatsko Sveučilište stradalo u Domovinskom ratu, s ratnom štetom koja se procjenjuje na 15 milijuna eura te istaknuo kako danas Sveučilište ima 24 sastavnice, među kojima 11 fakulteta, 5 sveučilišnih odjela i Umjetničku akademiju te više od 18 tisuća studenata, koji pohađaju nastavu na 88 sveučilišnih te devet stručnih studija.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar istaknuo je kako osječko sveučilište ima dugu tradiciju i može odgovoriti izazovima koji su pred nama, a koji su, prije svega, financijske prirode. "Iako sam u novinama pročitao da danas izlazimo iz recesije, put će biti dug. Neki gospodarski pokazatelji su pozitivni, ali moramo biti svjesni da imamo dosta inozemnog duga i da su samo kamate na taj dug otprilike veličine proračuna moga Ministarstva", upozorio je Mornar ocijenivši kako osječko Sveučilište može puno toga napraviti sinergijom znanosti, gospodarstva te državne uprave i lokalne samouprave. Izvor sredstava nije samo državni proračun, već i europski fondovi. Ako se u tome ujedinimo, i više orijentiramo prema tome, mislim da nam ipak slijede bolji dani, ocijenio je ministar Mornar.



Izaslanik predsjednice Republike i počasni doktor znanosti osječkoga Sveučilišta Vladimir Šeks pozvao je akademsku zajednicu, da zajedno s predsjednicom Republike rade na ostvarivanju stabilnosti političkog sustava. Šeks smatra da se ta stabilnost može ostvariti jedino tako da centri političke moći i znanstvene moći rade na uspostavljanju takvog političkog sustava, koji će obrazovanje i znanost staviti u službu ostvarivanja gospodarskog rasta i svih pretpostavki, koje su nužne da bi se jedno društvo izvuklo iz siromaštva i uspješno raslo.

Predsjednik Rektorskog zbora i rektor riječkog Sveučilišta Pero Lučin kazao je kako se osječko Sveučilište intenzivno razvijalo u proteklih 15 godina, ocijenivši kako jedino Sveučilište može osigurati zapošljavanje i kvalitena radna mjesta te tako zadržati mlade ljude da ostanu u Hrvatskoj. Moramo zadržati koncentaciju intelektualnog i kreativnog kapitala, jer se tako stvara bolji život, rekao je Lučin.



U sklopu svečanosti dugogodišnjem profesoru i bivšem dekanu osječkog Pravnog fakulteta Zvonimiru Laucu uručeno je počasno zvanje profesora emeritusa osječkoga Sveučilišta.



Tekst i foto: Radio Osijek

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
more456
Offline
Ukupno postova: 199
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 30.05.2015. 11:32 
Naslov:  Re: Obilježena je 40. obljetnica osnutka osječkoga Sveučilišta "Josipa Jurja Strossmayera"
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

http://bib.irb.hr/mzos/lista-radova?autor=25336
Prema Crosbi-ju znanstveni opus g. Lauca je dosta skroman-samo 1 CC rad!

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: