Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Osječki kalendar: 28. svibnja

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65698
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 29.05.2015. 18:31 
Naslov:  Osječki kalendar: 28. svibnja
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

28. svibnja 1879. se u podunavskom selu Dalj rodio srpski znanstvenik svjetskog glasa, Milutin Milanković. Milankovićevo djelo i opus je teško uopće svsrstati u okvire, ali bio je građevinski inžinjer, matematičar, geolog, klimatolog, astronom itd. U povijest svjetske znanosti ušao je pomoću objašnjavanja periodičkog pojavljivanja ledenih doba uvjetovane promjenom nagiba Zemljine osi nad ekliptikom ili tzv. Milankovićevi ciklusi.

Milanković se školovao u realnoj gimnaziji u Osijeku (današnja III. ili prirodoslovno-matematička gimnazija). Milankovićeve teorije su potvrđene nizom znanstvenih istraživanja krajem 20.st., koje su mu dale opravdani značaj u svjetskoj razini znanosti. Njegovo mjesto je trebalo biti tzv. 4, prazno mjesto na Rondelu velikana koje je otškolovala 3. gimnazija, ali zbog utjecaja politike i desne orijentacije Reda braće hrvatskog zmaja koje su inicirale njegovu izgradnju, to se nažalost nije ostvarilo. Na taj način, matematička gimnazija nije samo jedina gimnazija na svijetu koja je otškolovala 2 nobelovca, već i znanstvenike i umjetnike svjetskog glasa.

Milankoviću u častu su imenovani krateri na Mjesecu i Marsu, od 1993. se od strane Europskog geofizičkog društva dodjeljuje priznanje i medalja s Milankovićevim imenom za doprinos istraživanju dugoročnih klimatskih promjena, astroid otkriven 1936 nosi njegovo ime te ga je NASA proglasila jednim od 15 najvećih znanstvenika koji su se ikada bavili planetom Zemljom.

Milankovićev život su obilježili mnogi europski gradovi poput Beča, Budimpešte, Beograda te rodnog sela Dalj, ali im je zajednička poveznica ostala rijeka Dunav koja je bila njegova cjeloživotna inspiracija. Umro je u Beogradu 1958., a naknadno su njegovu posmrtni ostaci preneseni u obiteljsku grobnicu u Dalj. Na 130. obljetnicu znanstvenikovog rođenja financijama Vlade Republike Srbije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske mu je rodna kuća obnovljena i pretvorena u muzej pod nazivom Kulturni i znanstveni centar Milutin Milanković u Dalju.



Tekst: Tin Kovačević



Tin Kovačević je rođen 1982. u Osijeku gdje i sada živi. Završava studij geografije i sociologije na Sveučilištu u Zadru te od 2006. neprekinuto radi u struci kao profesor mnogih predmeta u Osijeku i okolici. 2013. na Ekonomskom fakultetu u Osijeku stječe zvanje licenciranog turističkog vodiča za istočnu Hrvatsku te počinje aktivno raditi na samostalnim projektima i šetnjama. To je vrlo brzo prepoznala udruga za turizam i promicanje kulture putovanja „Putovanja Slavonijom“, čiji je ponosni član od iste godine. Čitatelji portala Osijek031 mogu autora upoznati kroz njegov 5. Autorski projekt Osječki kalendar.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: