Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Previsoka cijena prepreka prodaji dvorca u Bilju?

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65740
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 29.05.2015. 10:06 
Naslov:  Previsoka cijena prepreka prodaji dvorca u Bilju?
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Još u jesen 2012. pisali smo o prijekoj potrebi obnove i revitalizacije dvoraca na području Slavonije, a jedan od njih bio je i dvorac Eugena Savojskog u Bilju.

Podsjetimo, lovački dvorac u Bilju u prvoj polovici 18. stoljeća dao je sagraditi princ Franjo Eugen od Savoje i Pijemonta i najpoznatiji je dvorac baranjske ravnice. U vlasništvu je Hrvatskih šuma, a kao poslovni prostor koristi ga šumarija Tikveš. Jednu prostoriju u podrumu dvorca koja je uređena kao izložbena galerija koristi udruga Čuvari tradicije Eugena Savojskog. U poslijepodnevnim satima moguće je dvorac posjetiti u turističke svrhe uz prethodnu najavu Turističkoj zajednici, a svake godine u svibnju u dvorcu se održava manifestacija "Dan dvorca Eugena Savojskog" kada je dvorac otvoren za javnost uz bogat kulturno-zabavno-gastronomski program.

Dvorac Eugena Savojskog potencijalna je turistička znamenitost ne samo općine već i cijele županije, a danas se nažalost nalazi u derutnom stanju. OBŽ i općina Bilje već gotovo deset godina su u pregovorima s Hrvatskim šumama kako bi dvorac otkupili, no prepreka je previsoka cijena za oronuli dvorac. Naime, NO Hrvatskih šuma donio je prošlog mjeseca najnoviju odluku o prodaji dvorca Eugena Savojskog za tri milijuna kuna.

Općina Bilje i Osječko-baranjska županija prema Zakonu o kulturnoj baštini imaju pravo prvootkupa, no problem je u cijeni. Župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić na sastanku s predstavnicima općine i Hrvatskih šuma izjavio je kako je predložena cijena previsoka te da će se naručiti nova studija i procjena koja bi trebala pokazati značajno nižu cijenu tog objekta.

Cilj zajedničkih napora općine i županije je dobiti dvorac u vlasništvo te potom aplicirati za EU fondove za njegovu obnovu i revitalizaciju posredovanjem Ministarstva regionalnog razvoja. Plan je adaptirati dvorske prostorije u muzej, kušaonicu vina, multimedijsku dvoranu te otvoriti svorac za razne obrte s područja Baranje koji bi tasmo imali svoja prodajna mjesta. Prema prvim proračunima, obnova i adaptacija dvorca koštala bi oko 20 milijuna kuna, a provodit će se u skladu s Konzervatorskom studijom koja će odrediti način obnove.



Tekst: M.M./Osijek031.com
Foto: Daniel Antunović/Foto-arhiv031


Pročitajte i..
Revitalizacija atraktivnih slavonsko-baranjskih dvoraca – zaštićeni spomenici kulture postaju hoteli s pet zvjezdica?
"Dan dvorca Eugena Savojskog" [2015.]

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65740
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 30.05.2015. 18:57 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Pročitajte i ostale Facebook komentare

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: