Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Osječki kalendar: 21. svibnja

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65867
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 21.05.2015. 11:07 
Naslov:  Osječki kalendar: 21. svibnja
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Na današnji dan u selu Agići pored Dervente (BiH) se rodio Anto Gardaš. Nakon II. svjetskog rata u "vlakovima bez voznog reda" doseljava s obitelji u Velimirovac pored Našica, gdje se školuje i bilježi svoje prve literarne zapise. 1968. je diplomirao pravo i objavio svoju prvu pjesmu za djecu. Bio je aktivan u suradnji s časopisima, radijskim i televizijskim postajama. Od 70-ih je stalno naseljen u gradu na Dravi, gdje radi u lokalnom poštanskom uredu. Književni opus mu je bio zaista širolik - romani, bajke, pjesme, igrokazi, priče te u Japanu nagrađivana haiku poezija. Zanimljivo je za primjetiti da mu se kroz različita djela provlače mahom isti likovi (Melita, Miron, Bakalar, Slanina, profesor Leopold i sl.), ali opet je svako djelo priča za sebe. No, njegova karijera će ponajprije ostati obilježena književnim radom za djecu, ponajprije zbog jednostavnosti izričaja kojim je pisao. Djela su mu prevedena na brojne jezike, a za njih je primio i mnoštvo nagrada. Koliko su ga kolege cijenile, govori i podatak da je bio predsjednik slavonsko-baranjskog ogranka Društva hrvatskih književnika. Njemu u čast je i nazvana nagrada za najbolji roman/zbirku pripovjedaka za djecu i mlade pisana na hrvatskom književnom jeziku. Uz Jagodu Truhelku i Stjepana Tomaša, Gardaš je jedan od najznačajnijih i najčitanijih suvremenih pisaca za djecu te standarni lektirni klasik za tinejđere. Gospodin Anto Gardaš je umro 10. lipnja 2004. u Osijeku koji je obilježio 3 desetljeća njegovog najplodnijeg stvaranja.

Upravo kako neki imaju djelo koje nadmaši i njih same, isto tako je i dječji roman Duh u močvari obilježio stvaralaštvo Ante Gardaša. Roman je smješten u naš prirodni biser u neposrednoj okolici - Kopački rit. Autor u njemu vješto isprepliće napetost, uzbudljivost i apostrofiranje ekoloških tema. Također, u djelu se kombiniraju povijesne činjenice sa znanstvenog tematikom, a kroz njih je provučena nužnost očuvanja ovog našeg ornitološkog rezervata i parka prirode. Prema romanu je 2006. snimljen i istoimeni film.

Ukoliko želite otkriti kako će se djeca suočiti sa problemima duha u Kopačkom ritu i pokušati riješiti zločin, morat ćete se ipak zaputiti na dječji odjel GISKO. Čitajte svojoj djeci od malena jer stručnjaci tvrde kako je to od iznimne važnosti za njihov mentalni i psihički razvoj. Istraživanja su pokazala kako su djeca kojoj se čita od najranije dobi zainteresiranija za okolinu, bolje komuniciraju s drugima, brže uče, samostalnija su u čitanju i učenju. Dovoljno razloga, zar ne?



Tekst: Tin Kovačević



Tin Kovačević je rođen 1982. u Osijeku gdje i sada živi. Završava studij geografije i sociologije na Sveučilištu u Zadru te od 2006. neprekinuto radi u struci kao profesor mnogih predmeta u Osijeku i okolici. 2013. na Ekonomskom fakultetu u Osijeku stječe zvanje licenciranog turističkog vodiča za istočnu Hrvatsku te počinje aktivno raditi na samostalnim projektima i šetnjama. To je vrlo brzo prepoznala udruga za turizam i promicanje kulture putovanja „Putovanja Slavonijom“, čiji je ponosni član od iste godine. Čitatelji portala Osijek031 mogu autora upoznati kroz njegov 5. Autorski projekt Osječki kalendar.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: