Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Borzan: "EU od država članica traži manju potrošnju plastičnih vrećica"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65842
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 28.04.2015. 18:03 
Naslov:  Borzan: "EU od država članica traži manju potrošnju plastičnih vrećica"
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U Europskom parlamentu je izglasana direktiva kojom Europska unija planira smanjiti problem zagađenja okoliša odbačenim plastičnim vrećicama. Nova pravila se odnose na plastične vrećice tanje od 50, a deblje od 15 mikrona koje su najviše u upotrebi.

- Danas smo napravili korak naprijed u očuvanju okoliša. Zemljama članicama je dana mogućnost izbora kako postići ciljano smanjenje potrošnje vrećica. Ako izaberu prvu opciju moraju do 2019. smanjiti godišnju potrošnju vrećica na 90 po osobi, dok je cilj do 2025. smanjenje na 40 vrećica. Druga opcija je potpuna zabrana besplatnog dijeljenja vrećica u trgovina od 1. siječnja 2018. godine - objašnjava eurozastupnica Biljana Borzan.

Prema podacima resornog ministarstva, prosječna potrošnja u Hrvatskoj je 150 vrećica po osobi, no ta brojka uključuje i plastične vrećice koje ova direktiva ne obuhvaća. Po slobodnoj procjeni, to bi moglo značiti da je Hrvatska blizu cilja propisanog za 2019. Prema podacima Europske komisije, 2010. godine prosječna je godišnja potrošnja vrećica u cijeloj EU bila 175.

- Prvotni prijedlog je bio da sve zemlje članice moraju smanjiti potrošnju za 50 i 80 posto do 2019., odnosno 2025. No to nije fer, jer Hrvatska prosječno troši manje vrećica od npr. Poljske. U prvom mandatu u Parlamentu sam u tekst amandmanom ugradila dio koji traži da se uvaže dosadašnji rezultati država članica u smanjenu potrošnje. Drago mi je da je na temelju toga i pronađen kompromis. Fiksne brojke od 90 i 40 vrećica te druga opcija koju smo danas izglasali, na neki način nagrađuju zemlje koje su ekološki osvještenije - smatra Borzan.

U RH se već provode mjere (naknada za stavljanje na tržište, naplata u većini trgovina) koje su dovele do smanjenja potrošnje od 60-80 posto. Godišnje u EU u okolišu završi preko 8 milijardi vrećica, s tim da su mora i morski život najranjiviji. Prema istraživanjima Eurobarometra čak 92 posto građana podržava mjere za smanjenje potrošnje tankih plastičnih vrećica.

Vrećice tanje od 15 mikrona koje se koriste za pakiranje i omatanje hrane su izuzete iz odredbi direktive. Prvotna zamisao je bila da se i one reguliraju, no javile su se dvojbe oko negativnog utjecaja na sigurnost hrane koje bi to moglo izazvati.
- O plastičnim vrećicama većina ljudi ne razmišlja dok stavlja u njih stvari u trgovini ili dok ih gomila u kuhinji. Vjerujem da većina vas u kući ima jednu ladicu koja se ne da zatvoriti jer je prekrcana vrećicama. To su one koje nisu u okolišu, no velika većina ih završi u prirodi. Zagađuju šume, rijeke, plutaju po morima i sljedeći put kada se na kupanju budete zgražali nad vrećicom koja pluta pored vas, sjetite se da ste imali priliku po tom pitanju nešto poduzeti - poručila je prije glasanja kolegama europarlamentarka Borzan.



Tekst i foto: Ured/Office of Mrs. Biljana Borzan MEP

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
milo_moje
Offline
Ukupno postova: 2875
Lokacija: Osijek
Spol: Muško Muško
Post Postano: 30.04.2015. 20:36 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

pa ti prva trpaš u plastične vrećice, vidio sam te u interšparu Smile

_________________
Život je teška škola, prvo ti da test, pa onda lekciju!
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: