Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Znate li da je Francis, Duke of Teck - otac engleske kraljice Mary rođeni Osječanin?

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 27.04.2015. 9:01 
Naslov:  Znate li da je Francis, Duke of Teck - otac engleske kraljice Mary rođeni Osječanin?
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Najava dolaska Princa Charlesa u Osijek ponovo je aktualizirali naš članak od prošle godine. Podsjetimo se...

Svašta čovjek nauči dok je živ, a jedna od zanimljivijih priča svakako je ona kako je Francis, Duke of Teck (vojvoda od Tecka), otac engleske kraljice Mary, rođen upravo u Osijeku.

Francis, vojvoda od Tecka, dvorca u pokrajini Baden-Württemberg u Njemačkoj, rođen je kao Franz Paul Karl Ludwig Alexander 28. kolovoza 1837. u tadašnjem Essegu, današnjem Osijeku. Francis je 12. lipnja 1866. oženio princezu Mary Adelaide od Cambridgea i dobili su četvoro djece, tri sina i kćerku, princezu Victoriju Mary od Tecka (1867.–1953.) koja će kasnije postati kraljica Mary, supruga britanskog monarha Georgea V.

Inače, kralj George V. bio je na britanskom prijestolju od 1910. do 1936. godine, a Mary mu je pomagala u državničkim poslovima tijekom i poslije Prvog svjetskog rata. Nakon njegove smrti 1936. godine, Mary je postala kraljica majka nakon što je na prijestolje sjeo njezin najstariji sin Edward, koji će kasnije iste godine abdicirati kako bi se oženio američkom „pučankom“ Wallis Simpson, što smo mogli vidjeti i u Oscarom nagrađenom filmu „Kraljev govor“. Edwarda će naslijediti njegov brat George VI. nakon kojeg će njegova kći kraljica Elizabeth II zasjesti na tron 1952. i na njemu se nalazi i danas.

Nažalost, ni Osijek ni Osječani nisu pokazali poduzetnički duh da taj zanimljiv podatak iskoriste u promidžbene svrhe. Neki drugi grad bi na ovom temelju sagradio kulturni i/ili turistički brand, pogotovo danas kada je Osijek izravnom avio linijom povezan s Londonom, sve više Britanaca dolazi u naš grad a njima je sve što ima veze s kraljevskom obitelji svetinja. Stoga se postavlja pitanje: kako to da se ovaj podatak ne zna (ili ne želi) iskoristiti? Smisliti dobru priču, povezati kroz povijest Hrvatsku i Veliku Britaniju, pokazati turistima kuću u kojoj se Francis, Duke of Teck rodio i uvrstiti ju u kataloge ponude na turističkim sajmovima u Velikoj Britaniji i uspjeh zasigurno ne bi izostao.









Tekst: M.M./Osijek031.com
Foto: Wikipedia


Zadnja promjena: Redakcija 031; 28.04.2015. 9:47; ukupno mijenjano 1 put.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 27.04.2015. 14:29 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Pročitajte i ostale Facebook komentare

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: