Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



GOGO: "Vijećnici ogorčeni zbog onemogućavanja obilaska gradskog odlagališta otpada Lončarice velike"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65758
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 24.04.2015. 18:45 
Naslov:  GOGO: "Vijećnici ogorčeni zbog onemogućavanja obilaska gradskog odlagališta otpada Lončarice ve
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Poštovani, Izražavamo ogorčenje što nam, kao vijećnicima Gradskog vijeća Grada Osijeka, unatoč pisanom zahtjevu, danas nije omogućen posjet osječkom odlagalištu otpada Lončarica Velika.

Smatramo da smo na taj način onemogućeni u obavljanju dužnosti na koje su nas izabrali građani Osijeka, te pozivamo Gradonačelnika da još jednom promisli o svojoj odluci i omogući nam da, u pratnji gradske administracije, posjetimo odlagalište.

Smatramo da bi vrijeme kada se političkim neistomišljenicima zatvaralo vrata moralo biti iza nas, te pozivamo Gradonačelnika da se u skladu s tim i ponaša.

Podsjećamo kako, u suradnji s građanima, već duže vrijeme upozoravamo na zabrinjavajuće stanje odlagališta otpada na kojemu su evidentirane višestruko povećane vrijednosti žive i olova u podzemnoj vodi, te na dugogodišnji nerad gradske administracije i zanemarivanje prostora odlagališta.

Nakon zabrinjavajućih rezultata analiza voda već smo tražili posjet odlagalištu, što nam je omogućeno 8. studenog 2014. godine. Tada smo u pratnji predstavnika gradske administracije i tvrtke Unikom posjetili odlagalište otpada i uočili niz propusta koji se tiču građevinskih zahvata na samoj deponiji, a koji mogu rezultirati zagađenjem okoliša.

Konkretno, suprotno Rješenju Ministarstva zaštite okoliša iz 2001. godine:
- Nije izgrađen protupožarni pojas širine 4-6 m oko odlagališta. Treba napomenuti kako analiza iz 2011. kaže da je koncentracija metana bila iznad donje granice zapaljivosti.
- Jedan od piezometara (cijevi za prikupljanje podzemne vode na 8 metara dubine) godinama je bio zatrpan otpadam i iz njega se nije uzorkovala voda za analizu.
- Nije izgrađen betonski obodni kanal.
- Na radnom čelu odlagališta nisu postavljene prijenosne žičane ograde kako bi se spriječio raznos vjetrom laganih materijala pri istresanju otpada iz komunalnih vozila.
- Analize vode nisu rađene u skladu sa zadanom dinamikom.

Osim toga, potvrđeno nam je da je 1/3 odlagališta izgrađena nelegalno, a naknadno smo dobili informaciju kako je nelegalni dio izgrađen bez nepropusne podloge.

Nakon našeg prvog posjeta, u nizu javnih istupa, predstavnici gradske uprave rekli su kako Grad aktivno radi na poboljšanju stanja odlagališta otpada. Svrha našeg današnjeg posjeta prostoru odlagališta trebala je biti neposredan uvid u ono što je gradska administracija napravila od našeg posljednjeg posjeta.

Mislimo da, kao vijećnici i izabrani predstavnici građana, imamo puno pravo tražiti ovakve obilaske odlagališta otpada.

Zbog čega nam danas nije omogućen posjet odlagalištu možemo samo pretpostavljati, no gradska uprava ovakvim ponašanjem, na žalost, potiče nove sumnje u spremnost i sposobnost rješavanja problema osječkog odlagališta otpada.



Tekst i foto: Vijećnici Građanske opcije Grada Osijeka - Miroslav Šimić i Miroslav Vanek

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: