Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



ZOO vrt: Svjetski dan ptica selica [2015.]

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65789
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 24.04.2015. 12:47 
Naslov:  ZOO vrt: Svjetski dan ptica selica [2015.]
07.05.2015. 8:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Svakog drugog vikenda u svibnju, od 2006. godine obilježava se Svjetski dan ptica selica (World Migratory Bird Day) u svrhu podizanja svijesti šire javnosti o potrebi zaštite ptica selica i njihovih staništa.

Inicijativu za obilježavanje ovog dana pokrenuta je pod pokroviteljstvom Sporazuma o zaštiti afričko-euroazijskih migratornih ptica močvarica (AEWA) i Konvencije o zaštiti migratornih vrsta divljih životinja (Bonnska konvencija).

Širom svijeta organiziraju se različita događanja poput festivala, radionica i izleta s temom promatranja ptica.

ZOO vrt Osijek priključio se ovom globalnom pokretu tako što će obilježiti ovaj značajan eko-datum dana 07. svibnja 2015. prigodnim predavanjem i kreativnom radionicom u kojoj će sudjelovati štićenici Centra za odgoj i obrazovanje "Ivan Štark" iz Osijeka.

Tijekom cijelog mjeseca svibnja sve edukativne radionice za organizirane grupne posjete bit će na temu ptica selica.

Cilj je skrenuti pozornost javnosti na probleme s kojima se ptice susreću na svojim dugim selidbenim putovima - prirodne prepreke, loše vremenske (ne)prilike, ali i prepreke koje im stvara čovjek.

Rotirajuće elise vjetroelektrana, žice dalekovoda, visoke antene, pticama nevidljive velike staklene površine i visoke zgrade svake godine ubijaju i preusmjeravaju veliki broj ptica sa njihovih uobičajenih selidbenih putova.

Svjetski dan ptica selica posvećen je upravo ovim zaprekama selidbi ptica. Srećom, postoje načini kako se mogu izbjeći negativni utjecaji infrastrukture na ptice i oni bi se morali primjenjivati.


Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: