Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Počela berba rajčica u stakleniku Belja

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65790
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 15.04.2015. 18:41 
Naslov:  Počela berba rajčica u stakleniku Belja
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U stakleniku Belja u poslovnom kompleksu Mitrovac u Baranji u tijeku je prva ovogodišnja berba rajčica, koja se obavlja isključivo ručno. Riječ je o prvoj berbi novih sorti rajčica - diamantini, capricia i foundation, čiji je uzgoj započeo ove godine. Nove sorte su izabrane zato što imaju bolje karakteristike, aromatičnije su, mirisnije i ukusnije, poput domaćih rajčica koje dozrijevaju u vrtovima tijekom ljeta.

„Rajčice se beru isključivo zrele, pa će na stolove naših potrošača dolaziti sočne i svježe, kao da su upravo ubrane u vrtu. Beremo ih četiri dana u tjednu i svaki tjedan planiramo ubrati oko 80 tona rajčice“, pojasnio je Robert Marković, rukovoditelj PJ Staklenik Mitrovac.



Hidroponski uzgoj rajčice podrazumijeva kontrolu klime, navodnjavanja i uvjeta u stakleniku na svih 4,5 hektara površine. Iako je riječ o visoko sofisticiranom procesu proizvodnje, educiranost svih 50 zaposlenika, iskustvo i briga o svakoj biljci iznimno su važni za visoke proizvodne rezultate.

„Prošle godine proizveli smo 20 posto rajčica više od plana, a ove godine očekujemo dodatno povećanje. Naš staklenik u Mitrovcu pravi je primjer održive poljoprivredne proizvodnje i visoke produktivnosti. Svaka biljka prosječno daje 19 kilograma rajčice, a proizvodnja po četvornom metru je 62 kilograma, što je izvrstan rezultat i u svjetskim razmjerima“,
istaknula je Ljiljana Malić, članica Uprave Belja.



Proizvodnja se u stakleniku u Mitrovcu odvija cijele godine, tako da se na početku obavlja pozicioniranje biljaka, potom njega i priprema za eksploataciju. Krajem veljače slijedi oplodnja uvođenjem bumbara u staklenik, a već od travnja pa sve do prosinca na tjednoj bazi obavlja se berba. Na kraju proizvodne godine, staklenici se čiste i pripremaju za novu proizvodnu godinu.

U procesu uzgoja rajčica za zagrijavanje staklenika koristi se dio toplinske energije koju proizvodi bioplinska elektrana. Poslovni kompleks Mitrovac tako je primjer uspješne sinergije ekološki napredne stočarske proizvodnje, obnovljivih izvora energije i proizvodnje povrća u kojem je ukupno zaposleno sto djelatnika.



Tekst i foto: Ljiljana Vajda-Mlinaček

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: