Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



"Odlasci u inozemstvo zbog posla "rastu kao kvasac", tvrdi ministar Mrsić

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65790
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 25.03.2015. 13:42 
Naslov:  "Odlasci u inozemstvo zbog posla "rastu kao kvasac", tvrdi ministar Mrsić
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Učenici zagrebačke 18. gimnazije jučer su organizirali javnu tribinu pod nazivom „Posao iz snova ili noćna mora“ na kojoj su pozvali ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića.

Ministar se vjerojatno osjećao kao na streljani obasut pitanjima sa svih strana, a najvažnija su bila dva - ima li posla za mlade u Hrvatskoj i zašto ih sve više odlazi u inozemstvo.

Što se tiče posla u Hrvatskoj, ministar je naveo da je od ukupno 323.000 nezaposlenih oko 100.000 mladih, dakle jedna trećina, što je daleko iznad europskog prosjeka. Razlog za takvu situaciju je to što mladi većinom imaju samo osnovno i srednje obrazovanje što znači da za njima ne postoji interes na tržištu rada. Njima se mora omogućiti doškolovanje ili prekvalifikacija, što se radi kroz program Garancija za mlade i ostale mjere aktivne politike koje su, prema ministru, već polučile određene rezultate jer se stopa nezaposlenih mladih smanjila za desetak posto.

Ministar je ukazao i na to da diploma sama po sebi više nije garancija za ulazak na tržište rada, već se traže dodatna znanja i vještine te spremnost na cjeloživotno učenje. Kao najvažniju mjeru za rješavanje ovog problema ministar je naveo potrebu reforme obrazovanja kako bi se ono prilagodilo potrebama tržišta rada.

Što se tiče odlazaka u inozemstvo, ministar je ustvrdio da ta brojka "raste kao kvasac". Iako se spominje brojka od 100.000 mladih koji su otišli van, istina je da točne statistike nema. Ministar je naglasio kako je odlazak svake mlade osobe velik gubitak, ali je potcrtao i to da je Hrvatska zemlja članica EU-a i tržište rada je golemo i otvoreno za sve. Ono što se pouzdano zna to je da je Njemačka prošle godine izdala 23.000 radnih dozvola za hrvatske državljane, dok su brojke za druge države male.





Tekst: M.M./Osijek031.com

Pročitajte i..
Jeste li vidjeli pomrčinu Hrvatske?
Pismo Osječanina u Dublinu : Hrabri umiru jednom, kukavice svaki dan…


Zadnja promjena: Redakcija 031; 26.03.2015. 11:56; ukupno mijenjano 1 put.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65790
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 25.03.2015. 14:55 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Facebook komentari

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
lehi
Offline
Ukupno postova: 1463
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 25.03.2015. 18:05 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Odlazak trbuhom za kruhom za vladajuće nesposobne ekipe koje su upropastile gospodarstvo u gradu i Slavoniji to se zove - sloboda kretanja-

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: