Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Ljetno računanje vremena 2015.

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65440
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 25.03.2015. 9:45 
Naslov:  Ljetno računanje vremena 2015.
29.03.2015. 3:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Posljednji vikend trećeg mjeseca donosi nam i promjenu računanja vremena. Tako ćemo u noći sa subote, 28. na nedjelju, 29. ožujka 2015. godine, satove u 2 sata ujutro pomaknuti na 3 sata.

Možda je to loša vijest za sve kojima će biti skraćen noćni provod ili pošten san vikendom, ali će nam barem dani u poslijepodnevnim satima biti duži, a sunce će ujutro kasnije izlaziti.

Prelaskom sa zimskoga na ljetno računanje vremena za najveći broj vozila prestaje obveza vožnje s upaljenim svjetlima danju. Tijekom ljetnog računanja vremena na motornim vozilima danju ne moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla, a izuzetak od tog pravila su mopedi i motocikli.

Iz Hak-a poručuju:
Hrvatski autoklub obavijestio je danas kako prema Uredbi o ljetnom računanju vremena u 2015. i 2016. godini (NN 15/15) od nedjelje, 29. ožujka, počinje ljetno računanja vremena i prestaje obaveza uključivanja kratkih ili dnevnih svjetala tijekom dana za motorna vozila.

"U HAK-u naglašavaju kako prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama (čl. 102., NN 67/2008) vozači mopeda i motocikla tijekom cijele godine moraju voziti s uključenim dnevnim svjetlima, u protivnom bit će kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 300 kn.

Vozače mopeda i motocikala, osim na obvezu poštivanja prometnih propisa, HAK dodatno podsjeća na obvezu nošenja propisane, homologirane i uredno pričvršćene kacige.

Gdje su svjetla obavezna tijekom cijele godine?
Iz Hrvatskog autokluba upozoravaju vozače u kojim su europskim zemljama tijekom vožnje obvezna dnevna svjetla kako bi mogli izbjeći neplanirano zaustavljanje i plaćanje kazni. Tako je tijekom godine obvezno upaliti dnevna svjetla u BiH, Bugarskoj, Češkoj, Crnoj Gori, Danskoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Islandu, Kosovu, Latviji, Litvi, Makedoniji, Norveškoj, Poljskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji, Španjolskoj, Švedskoj, Švicarskoj. U Ukrajini dnevna odnosno kratka svjetla obavezna su od 1. listopada do 30. travnja.

Na autocestama dnevna svjetla obavezna su u Italiji, dok su u Madžarskoj obavezna na cestama izvan naselja.

Svjetla i sigurnost
Obveza uključivanja svjetala samo u razdoblju zimskog računanja vremena objašnjava se ekološkim razlozima (smanjenje ukupne potrošnje, a time i manja emisija CO2), dok prometni stručnjaci smatraju kako je svakako bolje imati upaljena svjetla tijekom svake vožnje, jer većom vidljivošću i za sunčanih dana doprinose povećanju sigurnosti prometa, a time i smanjenju mogućih nesreća. Nekoliko litara više potrošenog goriva tijekom cijele godine ne može se uspoređivati sa sačuvanim ljudskim životima, zaključuju u HAK-u."





Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: