Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Otvorena izložba "Pogonsko gorivo" – Osijek 80-ih kao središte urbane i alternativne kulture

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65646
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 21.03.2015. 9:36 
Naslov:  Otvorena izložba "Pogonsko gorivo" – Osijek 80-ih kao središte urbane i alternativne kultu
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U osječkom Studentskom centru jučer je otvorena izložba „Pogonsko gorivo“ koju su organizirali i postavili studenti Kulturalnog menadžmenta Odjela za kulturologiju.

Cilj izložbe je predstaviti izuzetno dinamično i zanimljivo razdoblje u povijesti grada tijekom 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća. Studenti su prikupili velik broj originalne memorabilije iz tog razdoblja, uključujući glazbene instrumente ili stare LP ploče i kasete.



Svakako najzanimljiviji dio izložbe su stari novinski članci i fotografije bendova iz tog vremena kako nastupaju na tada redovnim i mnogobrojnim događanjima u gradu. Za lakše snalaženje posjetiteljima, studenti su izradili i kartu lokacija osječke rock scene s nekim od bitnih mjesta koja su oblikovala Osijek 80-ih kao središte slavonske, ali i hrvatske urbane i alternativne kulture. Nekih od njih više nema (Radnički dom, stara Tufna), dok neki i dalje postoje ali već odavno se ne koriste za promicanje urbane kulture (Željezničar, Školjka, Šećerana...).



Izložba „Pogonsko gorivo“ ne održava se slučajno baš u STUC-u, jer je upravo Studentski centar (bivši Studentski kulturni centar – SKUC) bio središte osječke glazbene i općenito kulturne scene tijekom 70-ih, a posebno tijekom 80-ih godina. Redovni koncerti u menzi četvrtkom i u Oksu utorkom, cijeloljetne manifestacije Osječkog ljeta mladih, izdavačka djelatnost (časopis „Ten“), kazališne produkcije, projekcije filmova...samo su neki od sadržaja kojih je u tom razdoblju bilo jako mnogo, a velik dio njih odigravao se u ili preko STUC-a.



K tomu, naslov izložbe potječe od naslova istoimene kompilacije koju je 1987. objavio STUC preko Jugotona i koja je predstavila pet slavonskih bendova na koje se tada tipovalo kao na buduće velike nade, no zbog rata i niza drugih okolnosti to se nije dogodilo. Iako se o njezinoj kvaliteti i dosezima može raspravljati, kompilacija „Pogonsko gorivo“ bila je pokušaj da se na jednom mjestu predstavi makar dio osječkih pop i rock bendova kojih je tada bilo u izobilju.



Ukoliko ste bili dio kulturne scene grada toga vremena, ova izložba će vam pomoći da se prisjetite tih „dana ponosa i slave“, a ako ste pripadnik mlađih generacija, moći ćete doživjeti duh jednog zaboravljenog vremena, duh koji, nažalost, u Osijeku već odavno nije prisutan.



Izložba se može posjetiti još samo danas, 21. ožujka, u kongresnoj dvorani STUC-a na drugom katu.





Tekst i foto: M.M./Osijek031.com

Najava: STUC: Otvorenje izložbe "Pogonsko gorivo"

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: