Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Vinkovci prihvatili nagodbu s Austrijancima; kada će Osijek?

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65697
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 06.03.2015. 13:01 
Naslov:  Vinkovci prihvatili nagodbu s Austrijancima; kada će Osijek?
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Većinom glasova vijećnici vinkovačkog Gradskog vijeća prihvatili su jučer odluku o zaključenju sudske nagodbe između grada Vinkovaca i austrijskih tvrtki "Saubermacher" i "Strabag" koje su tužile Vinkovce i još četiri grada u Slavoniji zbog raskida ugovora o izgradnji odlagališta otpada. Pristanak na sudsku nagodbu znači da će Grad morati izdvojiti 815.500 eura iz gradskog proračuna za 2015. i 2016. godinu u dvije rate.

Odluku o nagodbi Grad je donio na temelju presude Vrhovnog suda koji je presudio u korist austrijskih tvrtki. Tih nešto više od 800.000 eura koliko će Vinkovci morati platiti austrijskim tvrtkama još uvijek je mnogo manje od onoga što su "Saubermacher Dienstleistungs" AG i "Strabag" AG dobili sudskom presudom. Naime, ukupni dug koji bi osnivači ZOIS-a trebali isplatiti temeljem sudske presude austrijskim tvrtkama, veći je od 13 milijuna eura.

Da podsjetimo, gradovi Osijek, Beli Manastir, Vinkovci, Vukovar i Županja osnivači su Javne ustanove Zbrinjavanja otpada istočne Slavonije (ZOIS) koja je izgubila spor sa "Strabagom" i "Saubermacherom" zbog raskida ugovora o izgradnji regionalnog odlagališta otpada na kojemu, na kraju, radovi nikada nisu niti počeli. Austrijanci su ponudili nagodbu gradovima tražeći da plate ukupno 5 milijuna eura odštete, što gradovi nisu prihvatili pa je dogovor propao. No, krajem prošle godine vukovarske gradske vlasti su pristale na nagodbu s austrijskim tvrtkama dok su vlasti Belog Manastira odgodile donošenje odluke. Još se ne zna što će učiniti Osijek i Županja.

Što se Osijeka tiče, rok za potpisivanje nagodbe bio je do kraja veljače. To je bio rok koji je Grad, koji bi trebao platiti najveći iznos ukupnog duga (2,16 milijuna eura), zatražio u siječnju od austrijskih tvrtki. One su Gradu izašle u susret jer se Grad obvezao do 1. ožujka održati posebnu sjednicu Gradskog vijeća samo s tom točkom dnevnog reda. Time je Grad uspio kupiti malo vremena, no taj rok je prošao i pitanje je koliko će dugo Austrijanci još biti strpljivi. Inače, prvi obrok u iznosu od 1,5 milijuna eura Gradu na naplatu stiže do 30. travnja ove godine.





Tekst: M.M./Osijek031.com
Foto: Elena Sunček/Foto-arhiv031


Pročitajte i..
Hoće li Grad prihvatiti nagodbu s Austrijancima oko ZOIS-a i isplatiti im 2,16 milijuna eura?
Austrijske tvrtke čekaju do 1. ožujka za nagodbu s Gradom u slučaju ZOIS

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: