Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



ORaH: Održana je tribina ''Bolja strana poduzetništva - žena poduzetnica"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65758
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 06.03.2015. 10:28 
Naslov:  ORaH: Održana je tribina ''Bolja strana poduzetništva - žena poduzetnica"
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Dana 05. ožujka 2015. godine održana je ORaH-ovoj tribini naziva '' Bolja strana poduzetništva - žena poduzetnica '' u prostorima Centra za profesionalnu rehabilitaciju na adresi Ulica Tadije Smičiklasa 2 u osječkoj Tvrđi sa početkom u 19.00 sati.

Tribinom je moderirala voditeljica Foruma ljudskih prava i pravde Osijek, Tajana Maroši dipl. iur., gošće predavačice bile su:
dr. sc. Sandra Vračan, autorica politike rodne ravnopravnosti koja je objasnila OraH- ovu politiku rodne ravnopravnosti, objasnila model paritetne demokracije za koji se OraH zalaže od prvog dana kojim osiguravamo jednak broj žena i muškaraca te donošenje rodno uravnoteženih odluka, no za to je nužno jače uključivanje žena u institucije moći. OraH-ova politika rodne ravnopravnosti zalaže se za rodno osviještenu politiku u obrazovanju i medijima, uklanjanju rodnih stereotipa i seksizma iz obrazovnih materijala i medija, rodno osjetljivu pedagogiju te svakako sankcioniranje kršenja rodne ravnopravnosti kao načela ljudskih prava. Potrebna je jača pomoć žrtvama nasilja u obitelji i žrtvama seksualnog nasilja što uključuje educiranje svih uključenih u sustav zaštite od nasilja, brzo i učinkovito procesuiranje i kažnjavanje nasilnika te osnivanje dovoljnog broja skloništa i centara za žrtve te psihološku i materijalnu pomoć žrtvama, osobito onih iz Domovinskog rata. Zalažemo se za ostvarenje i poštivanje seksualnih i reproduktivnih prava te kažnjavanje kupaca seksualnih usluga a ne kažnjavanje prostitutki. Posljednjim želimo utjecati na kulturološki stav prema spomenutom problemu, dovesti do smanjenja prostitucije, trgovanja ljudima i veće rodne ravnopravnosti.

Snježanu Babić dipl. iur. iz Hrvatske gospodarske komore koja nam je pojasnila probleme s kojima se žene poduzetnice susreću u svom poslovanju i primjere dobre prakse.

Ljiljana Dimitrijević, poduzetnicu i suvlasnicu agencije za nekretnine koja nam je objasnila svoj životni put i hrabrost slijediti svoj san, prekinuti ugovor o radu u državnoj službi i upustiti se u poduzetničke vode.



Ovom tribinom potrudili smo se istaknuti važnost položaja žene u društvu i podići javnu svijest o ulozi žene u društvu. Upozorili smo na izuzetno važan čimbenik koji pozitivno utječe na ravnopravnost muškaraca i žena a to je ekonomska neovisnost žene. Cilj nam je bio osnažiti, motivirati svaku ženu u ostvarivanju svojih potencijala i pozvati na aktivno sudjelovanje u promjeni gospodarske slike Osijeka.



Nakon Tribine održana je dugačka otvorena rasprava na kojoj su Predstavnici Foruma gospodarstva, voditelj Krunoslav Weinpert, Igor Filko univ. spec. oec. i Goran Budžaki dipl. ing. podijelili svoja znanja i iskustva o gospodarskoj slici grada Osijeka, te su nam brojne poduzetnice iznijele probleme i diskriminaciju s kojom se gotovo svakodnevno susreću u svom poslovanju i pri pokretanju posla, te postavljale brojne upite kakav je OraH-ov program pri rješavanju istih. Nakon Tribine svim poduzetnicama uručeni su slatki buketi od bombona i čokolade kao znak pažnje pred nadolazeći Dan žena.

Ovim putem najavljujemo aktivnosti koje najavljujemo za sutra 07. ožujka 2015. kada ćemo u vremenu od 10. 00 - 13. 00 sati na Trgu A. Starčevića i Trgu slobode naše sugrađanke darivati čokoladnim buketima. Kako ne bismo darivali samo žene grada Osijeka, istoga datuma u vremenu od 10. 00 - 12. 00 sati čokoladne bukete darivati ćemo i u Đakovu, Ulica Ivana Pavla II., Požegi, Cehovska 1, Slavonskom Brodu, Trg Ivane Brlić Mažuranić i gradska tržnica te u Vukovaru.



Međunarodni dan žena mnogima je povod jedan dan u godini govoriti o pravima žena i njihovu položaju u drušvu. Mišljenja smo kako se o tome treba govoriti kroz cijelu godinu i u svakoj prilici isticati snagu žene.

Dan žena nije samo 08. ožujka. Dan žena svaki je dan. Iskrene čestitke.



Tekst i foto: Tajana Maroši, dipl. iur, voditeljica Foruma za ljudska prava i pravdu GO Osijek

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: