Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Od jeseni odzvonilo papirnatim uputnicama za specijalističke preglede?

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65780
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 06.03.2015. 10:12 
Naslov:  Od jeseni odzvonilo papirnatim uputnicama za specijalističke preglede?
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Program plus u bolnicama diljem Hrvatske počeo je davati rezultate jer su se liste čekanja počele smanjivati, a još jedan korak u tom smjeru trebalo bi biti uvođenje e-uputnica i e-naručivanja.

Ideja je da pacijenti više neće morati osobno ići na bolničke šaltere ili se sami naručivati putem faksa ili e-maila, već će se termini za specijalistički pregled ili dijagnostičku pretragu obavljati iz ordinacije liječnika primarne zdravstvene zaštite preko e-uputnica i e-naručivanja. Time bi se trebao riješiti problem termina “viška”, odnosno neki pacijenti se za isti pregled naruče u više bolnica po sistemu „gdje prije dođem na red“, a kada to obave zaborave otkazati druge zakazane termine. Procjenjuje se da je takvih nesavjesnih pacijenata čak 30%!

Uvođenjem e-uputnica obiteljski liječnik pacijenta će moći naručiti na samo jednom mjestu. Ako pacijent ne ode na zakazani termin, morat će ponovo kod svog obiteljskog liječnika, ponoviti postupak i čekati nekoliko tjedana ili mjeseci na novi termin, ovisno o vrsti pregleda.

Ministar zdravlja Siniša Varga najavio je potpuno ukidanje papirnatih uputnica do rujna ove godine nakon čega će e-uputnice postati dominantan način naručivanja za pretrage. Plan je da bolnice do kraja ožujka preuzmu minimalno 50% e-uputnica te povratno šalju e-nalaze za minimalno pola preuzetih e-uputnica, pri čemu bi se taj omjer postupno povećavao do potpunog ukidanja „papira“.

E-uputnice i e-nalazi najbolje funkcioniraju u manjim bolnicama poput OB Virovitica ili OB Našice gdje se više od 75% rezervacija obavlja putem e-uputnica, a više od 40% nalaza vraća se liječniku obiteljske medicine e-mailom. U KBC-u Osijek smatraju kako će biti određenih problema oko implementacije sustava u Osijeku zbog navike Osječana da na pretrage dolaze s papirnatim uputnicama, no ispoštovat će svoju ugovornu obvezu da provedu sustav e-uputnica u skladu sa zadanim rokovima.





Tekst: M.M./Osijek031.com

Pročitajte i..
KBC Osijek: Program plus smanjio liste čekanja i do 50%
Elektroničke uputnice zaživjet će do Nove godine

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: