Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Borzan: "Odbijanje cijepljenja djeca ugrožava zdravlje drugih!"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65631
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 26.02.2015. 13:33 
Naslov:  Borzan: "Odbijanje cijepljenja djeca ugrožava zdravlje drugih!"
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Odbijanje cijepljenja djece nije građanska sloboda već ugrožavanje zdravlja drugih - poručila je tijekom tzv. slobodnih govora kolegama u Europskom parlamentu zastupnica Biljana Borzan. Po struci liječnica i članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane EP, Borzan je govorila o sve većem problemu necijepljenja djece u Europi.

Svjetska zdravstvena organizacija već duže vrijeme upozorava kako su se neke zarazne bolesti koje su desetljećima bile pod kontrolom ponovno razbuktale u EU. Relevantan je slučaj ospica, s porastom broja zaraza od 7.000 slučajeva u 2007. godini, do 32.000 zabilježenih slučaja u 2013. godini.

- Zdravstvo je u nadležnosti pojedinih država članica Unije, no recite to virusima i bakterijama. I oni uživaju slobodu kretanja po Uniji i Schengen im ništa ne znači. Zapadne zemlje danas ulažu velika sredstva u programe cijepljenja u tzv. zemljama trećeg svijeta, no u isto vrijeme ne mogu svoje vlastite građane uvjeriti u nužnosti i korist cijepljenja - kazala je Borzan.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, Bosna i Hercegovina je druga zemlja u Europi po broju zaraženih ospicama u odnosu na broj stanovnika. Susjedna zemlja je u 2014. imala čak 2.204 slučaja zaraze. S obzirom na duljinu granice i broj ljudi koji je prelaze, taj podatak bi u Hrvatskoj trebao biti zvono za uzbunu. Odjeknula je i vijest kako je u Njemačkoj prije nekoliko dana od ospica umro dvogodišnji dječak. To se dogodilo u Berlinu, glavnom gradu jedne od najrazvijenijih zemalja svijeta.

- Cijepljenje je jedno od najvećih civilizacijskih i znanstvenih dostignuća, no zabrinjavajuće velik broj građana radije vjeruje opskurnim stranicama na internetu i teoretičarima zavjere nego medicini. Popularna je teorija da npr. cjepivo protiv ospica uzrokuje autizam, no ona je odavno znanstveno pobijena. Danas radi necijepljenja imamo epidemiju te bolesti, no sutra to može biti dječja paraliza - upozorava zastupnica iz Osijeka.

Borzan je pokrenula postupak uvrštavanja rasprave o problemu necijepljenja i povezanih zaraznih bolesti na dnevni red parlamentarnog Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane. Ako se taj zahtjev realizira, na saslušanje će biti pozvani predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Europskog centra za kontrolu zaraza (ECDC).

- To je prvi korak iz kojeg bi trebali proizaći konkretni potezi na razini Europske unije - smatra Borzan.



Tekst i foto: Ured zastupnice EP Biljane Borzan

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
milo_moje
Offline
Ukupno postova: 2875
Lokacija: Osijek
Spol: Muško Muško
Post Postano: 26.02.2015. 15:57 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 


_________________
Život je teška škola, prvo ti da test, pa onda lekciju!
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: