Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



ORaH: "Blokade i ovrha računa velikog broja OPG-ova i obrta te posljedica koje će isto imati"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65846
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 18.02.2015. 14:32 
Naslov:  ORaH: "Blokade i ovrha računa velikog broja OPG-ova i obrta te posljedica koje će isto imati&qu
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Zakonski okvir prije 8.studenog 2012 godine
„Sukladno članku 8. Zakona o državnoj potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju od 24. srpnja 2010. godine (NN br. 92/10) te sukladno članku 4. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju od 04. studenog 2011. godine (NN br. 124/11) propisano je da sredstva potpore u poljoprivredi i ruralnom razvoju ne mogu biti predmet ovrhe. Na temelju tog propisa, a u skladu s Pravilnikom o postupanju s primanjima i naknadama izuzetim od ovrhe, donesenim od strane ministra financija (NN br. 148/10, NN br. 31/11) korisnici državnih potpora u poljoprivredi čiji je žiroračun bio blokiran, otvarali su posebne račune na koje se vršila isplata državnih potpora.“

Zakonski okvir od 8.studenog 2012. godine
„Sukladno Zakonu o potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju od 31. listopada 2012. godine (NN br. 120/12) koji je stupio na snagu 08. studenog 2012. godine odredba o izuzeću više ne postoji te se isplata potpore izvršava sukladno članku 63. stavku 1. tog Zakona koji glasi: Isplata potpora obavlja se isključivo na žiroračun korisnika.
Na temelju ove odredbe isplata potpora korisnicima ne može se više vršiti na račun posebnih namjena. Slijedom navedenog pozivamo sve korisnike potpora u poljoprivredi koji u Upisniku poljoprivrednih gospodarstava imaju upisan račun posebnih namjena („zaštićeni račun“) da u što kraćem roku naprave promjenu računa u račun za poslovne namjene.“

Zakonom o potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju (od 31.10.2012.), isplata potpora obavlja se isključivo na žiroračun poljoprivrednog gospodarstva, što znači da se izravna plaćanja poljoprivrednicima ne mogu više isplaćivati na račun posebnih namjena, tzv. zaštićeni račun, a isplata potpora može biti predmet ovrhe.
Prema podacima sa kojima u javnost izlazi Ministarstvo poljoprivrede u 2014. godini izvršen je prijeboj poreznog duga za 12.808 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Navode kako, od 185.713 OPG-a koji su registrirani u 2014. u Upisniku je 6,8 posto OPG-a kojima je Porezna uprava umanjila ili u potpunosti izvršila prijeboj naloga za isplatu potpore s iznosom poreznog duga. Napominju kako, ima i OPG-a čiji su računi blokirani od strane drugih vjerovnika (teleoperatera, komunalnih poduzeća, banaka, leasing kuća…). Ministarstvo poljoprivrede na čelu sa Tihomirom Jakovinom su glavni krivci što poljoprivrednici ove godine neće moći pravodobno i kvalitetno obaviti proljetnu sjetvu.

U ostatku članica EU poljoprivredne potpore su dijelom isplaćene još prošle jeseni.
U RH je Ministarstvo poljoprivrede preko Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju započelo je, prije dva dana odnosno, 16. veljače 2015., s isplatom prvog dijela izravnih potpora za proizvodnu 2014. godinu.
U protekle 4 godine ugašeno je preko 8 tisuća OPG-ova.

Tablica 1. Broj OPG-a u RH na dan 1.siječnja prije 4 godine i danas
1.1.2011 192.620
1.1.2015 184.511
Razlika 8.109

Procjenjuje se kako od 95 tisuća gospodarstava uključenih u sustav potpora čak 65 posto ili više od 60 tisuća danas ima blokiran račun.

Blokirani računi generiraju zatezne bankarske kamate u poljoprivredi od 12% do 17% čime se ove obitelj stavljaju u praktično dužničko ropstvo. U nemogućnosti daljnjeg rada zbog obustave repromaterijala od dobavljača onemogućuje se poslovanje, u potpunosti se obustavlja proizvodnja te kroz ovrhe na zemljištu, ovrhe na pokretnine i nekretnine i prodaje istih po niskim cijenama ugrožava se egzistencija svih OPG-ova i njihovih obitelji.

ORaH poziva Vladu RH i Sabor na hitnu reakciju i zaštitu vlasnika OPG-ova i obrta od izuzetno teške situacije u kojoj se nalaze te, u slučaju daljnje nebrige, sigurne propasti.

Tražimo hitnu raspravu u Saboru o blokiranim računima OPG-ova i obrtnika, s prijedlogom da im se omogući otvaranje zaštitnog računa kao što je to moguće ostalim građanima.

Zahtijevamo žuran povratak zakonske odredbe ukinute 2012. kojom potpore u poljoprivredi nisu mogle biti predmet ovrhe i ukidanje diskriminacije među stanovništvom jer je vlasnicima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava uskraćeno pravo na zaštićeni račun u banci.

Predlaže se hitna uredba kojom se svim OPG-ovima i obrtima omogućuje otvaranje zaštićenog računa nakon dobivanja rješenja o ovrsi.

Ovom odlukom omogućiti će se zaštita minimalnih financijskih iznosa potrebnih za život spomenutih ljudi i njihovih obitelji te će se omogućiti nastavak procesa proizvodnje poljoprivrednih proizvoda na njihovim gospodarstvima.





Tekst i foto: Gospodarski Forum ORaH - Istočna regija

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
milo_moje
Offline
Ukupno postova: 2875
Lokacija: Osijek
Spol: Muško Muško
Post Postano: 19.02.2015. 20:57 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Jel ova trojica imaju neke veze sa poljoprivredom ili samo bacaju bisere?

_________________
Život je teška škola, prvo ti da test, pa onda lekciju!
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: