Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Borzan: "Državne granice poskupljuju čak i online kupnju"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65827
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 19.02.2015. 9:38 
Naslov:  Borzan: "Državne granice poskupljuju čak i online kupnju"
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Iako bi se uvjeti trgovanja na cjelokupnom zajedničkom tržištu Europske unije trebali obavljati na istim osnovama, još uvijek je dosta primjera koji govore o diskriminaciji. Osobito kada je riječ o online trgovini. Upravo se ovaj oblik trgovanja često ističe kao sektor čija će kvalitetna regulacija dovesti do značajnog gospodarskog rasta u EU. Unatoč tome, tijekom 2012. je samo 14% online kupaca kupovalo izvan granica svoje nacionalne države. Istraživanja pokazuju da 25% Europljana neke proizvode uopće ne može kupovati preko interneta zbog visokih troškova dostave i fragmentiranog tržišta.

Europarlamentarna zastupnica Biljana Borzan (SDP), stoga je Europskoj komisiji ukazala na nelogične troškove dostave na zajedničkom tržištu.

- Premda Direktiva o uslugama zabranjuje svaki oblik diskriminacije na zajedničkom tržištu te zahtjeva da e-trgovci potrošaču ne naplaćuju više od stvarnog troška dostave, i dalje imamo nelogične primjere poput činjenice da dostava paketa od dva kilograma unutar Njemačke za rutu od 600 km iznosi oko sedam eura, dok dostava iz Njemačke u Nizozemsku za rutu od 40 km dostiže oko 17 eura - kaže Borzan.

U odgovoru Komisije stoji kako se Direktivom o poštanskim uslugama zahtjeva od trgovaca da tarife za univerzalne usluge budu pristupačne i prilagođene troškovima. Isto tako, Komisija je krajem 2013. pokrenula tzv. Plan za ostvarenje jedinstvenog tržišta za dostavu paketa koji bi većom interoperabilnosti i učinkovitosti trebao dovesti do smanjenja troškova za krajnje korisnike.

- Činjenica je da spomenuta Direktiva o poštanskim uslugama zahvaća samo 10 posto dostava u praksi. Isto tako, nacionalne granice ponekad predstavljaju barijere čak i ako se kupuje tzv. digitalno dobro. Kao kada kupimo pretplatu na neki televizijski program pa mu ne možemo pristupiti iz druge države članice - komentirala je Borzan.

Prema izvješću Europskog potrošačkog centra najveći dio pritužbi potrošača u pogledu internet kupnje se odnosi upravo na nejasne troškove dostave. U prosjeku je cijena dostave dvostruko veća ako je riječ o prekograničnoj dostavi.

- U ljeto ove godine bi rezultati spomenutog Plana trebali doći na evaluaciju pred Vijeće i Europski parlament. Smatram da potrošači još uvijek nisu dovoljno zaštićeni, da su cijene dostave nerealne i da još uvijek nisu stvoreni kvalitetni preduvjeti za rast internet trgovine - kazala je Borzan.



Tekst i foto: Ured zastupnice EP Biljane Borzan

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
milo_moje
Offline
Ukupno postova: 2875
Lokacija: Osijek
Spol: Muško Muško
Post Postano: 19.02.2015. 20:31 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

A šta je sa onim europskim e-shopovima koji Hrvatsku još nisu uvrstili na kartu Europe i ne vrše dostavu u RH?

_________________
Život je teška škola, prvo ti da test, pa onda lekciju!
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: