Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Održana je međunarodna konferencija u sklopu projekta "Osječko vijeće"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65861
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 05.02.2015. 14:19 
Naslov:  Održana je međunarodna konferencija u sklopu projekta "Osječko vijeće"
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U sklopu projekta „Osječko vijeće za razvoj socijalnih usluga“, financiranog sredstvima Europske unije, 04. veljače 2015. godine održana je međunarodna konferencija koja je, uz goste iz inozemstva, okupila više od 50 predstavnika lokalne i regionalne vlasti, institucija te organizacija civilnog društva.

Prvi dio konferencije bio je posvećen inozemnim primjerima dobre prakse predstavljenim od strane predavača iz Australije i Velike Britanije. Glavna i izvršna direktorica Australian Croatian Community Services Franci Buljat iz Australije, predstavila je svoja iskustva u razvoju, primjeni i osiguranju održivosti socijalnih usluga za osobe treće životne dobi. Kao put ka uspjehu Buljat je istaknula iznimnu raznolikost, prilagodljivost i transparentnost ponuđenih usluga. Uz to, predstavila je i australska iskustva iz područja razvoja organizacija civilnoga društva kao i oblike međusektorske suradnje u Australiji.



Richard Parsons, iz Velike Britanije, u sklopu svoje prezentacije upoznao je sudionike s iskustvima humanitarne organizacije Trussel Trust u razvoju banaka hrana koje, uz to što predstavljaju direktnu pomoć socijalno ugroženim skupinama, imaju gotovo terapijski učinak inkluzijom različitih osjetljivih skupina poput bivši vojnika, osoba s psihičkim ili fizičkim poteškoćama te brojnih drugih u volonterske aktivnosti. Uz to, Parsons je predstavio i inovativni projekt iz Bugarske za pomoć mladima koji izlaze iz institucija. Oba predavača naglasila su važnost uključivanja volontera i poticanje međusektorske suradnje za razvoj inovativnih i održivih modela pružanja socijalnih usluga usmjerenih korisnicima.



Tijekom drugog dijela konferencije, sudionici su aktivno participirali u razmjeni iskustava i ideja. Svi prisutni složili su se da je za daljnji razvoj, usavršavanje te osiguranje održivosti socijalnih usluga ključna jasna i otvorena intersektorska i međusektorska suradnja svih uključenih dionika.

O projektu:
Osječko vijeće za razvoj socijalnih usluga osnovano je u sklopu projekta koji financira Europska unija kroz program OPHRD IPA 2007 Support Structures for CSOs at the Regional level. Vijeće djeluje kao radno i savjetodavno tijelo pri gradskoj upravi Grada Osijeka i okuplja 20 predstavnika različitih institucija, organizacija civilnog društva i građana koji surađuju na uspostavi struktura i participativnih mehanizama za održivi razvoj socijalnih usluga koje provode organizacije civilnoga društva. Partneri na projektu su Grad Osijek i Udruga za rad s mladima Breza. Proračun projekta iznosi 59.000 eura, od kojih je doprinos EU 49.560 eura ili 84%, a Grad Osijek sufinancira projekt u iznosu 7.800 eura kroz plaće djelatnika. Projekt traje do prosinca 2015. godine.

Glavni cilj projekta je poticanje suradnje i umrežavanja te održivi razvoj organizacija civilnog društva na području Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije koje pružaju socijalne usluge. Specifični ciljevi projekta su izgradnja kapaciteta i razvoj inovativnih načina suradnje između Grada Osijeka, organizacija civilnog društva i građana u svrhu rješavanje potreba lokalne zajednice.





Tekst i foto: Mia Butko, voditeljica projekta

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: