Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Ispunjavate li kriterije za otpis duga ili odgodu ovrhe? Provjerite...

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65645
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 01.02.2015. 23:12 
Naslov:  Ispunjavate li kriterije za otpis duga ili odgodu ovrhe? Provjerite...
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Od jučer (subota) svi dužnici mogu na internetskim stranicama Financijske agencije (Fina) provjeriti ispunjavaju li kriterije za otpis dugova ili odgodu ovrha.

Na Fininoj stranici građanima su dostupni kriteriji za otpis duga odnosno odgodu ovrhe, kao i mjere i postupak za otpis duga odnosno odgodu ovrhe, a također se mogu preuzeti i svi potrebni dokumenti i obrasci. Trenutno stranica ima problema sa sigurnosnim certifikatom i moguća je pojava poruke koja o narušenoj sigurnosti te je za daljni nastavak rada potrebno prihvatiti postojeće stanje.

Da podsjetimo, Vlada je sredinom siječnja postigla sporazum o oprostu dugova najsiromašnijim građanima. Zahtjev za otpis duga mogu podnijeti samo građani čiji je račun blokiran dulje od 360 dana i to do 30. rujna prošle godine, a dužni su ukupno do 35.000 kuna. Radi se o dugovima prema teleoperaterima, bankama, javnim poduzećima, gradovima i Poreznoj upravi. Procjenjuje se da je takvih građana otprilike 60.000.

Prema sporazumu, teleoperateri će otpisati dugove korisnicima naknade za socijalnu skrb (kriterij A), dok će dužnicima čija su mjesečna primanja manja od 2.500 kuna (kriterij B) odgoditi ovrhu na godinu dana. Dužnici iz kriterija B ne smiju imati u vlasništvu drugu nekretninu osim one u kojoj žive, kao ni neku drugu imovinu niti oročena sredstva.

Što je potrebno napraviti?

Dužnici iz kategorije A prvo trebaju u poslovnici Fine ili na njenim internetskim stranicama provjeriti zadovoljavaju li kriterije za otpis duga. Ako su na popisu, trebaju dobiti ispis pregleda duga u ovlaštenom centru za socijalnu skrb ili u Fini te podnijeti zahtjev koji mogu naći na internetskim stranicama ministarstava i Vlade, te u poslovnicama Fine i centrima za socijalnu skrb. Osim zahtjeva i ispisa pregleda duga, dužnici iz kategorije A trebaju imati i potvrdu o primanju zajamčene minimalne naknade.

Svu tu dokumentaciju trebaju dostaviti vjerovnicima, a za svakog vjerovnika moraju ispuniti poseban zahtjev.

Vjerovnik će u roku od 15 dana obraditi zahtjev i obavijestiti Finu o odluci. Dužnik će u svakom trenutku moći provjeriti svoj status na internetskim stranicama Fine uz odgovarajuću pristupnu lozinku.

Dužnici iz kategorije B trebaju dostaviti potvrdu nadležnog općinskog suda o vlasništvu nekretnina, a dokumentaciju dostavljaju vjerovnicima nakon što ovlašteni centar za socijalnu skrb u roku 15 dana utvrdi da ispunjavaju kriterije za tu kategoriju. Vjerovnik također ima rok od 15 dana za odluku o odobravanju zahtjeva, odnosno otpisu duga ili odgodi ovrhe. Ako za vrijeme odgode ovrhe dužnik podmiri svoj dug, otpisat će mu se zatezne kamate.

Prema sporazumu, uspostavit će se i Registar otpisa duga koji će voditi Fina. Dužnik kojem je otpisan dug bit će evidentiran u Registru tri godine od dana otpisa duga, odnosno godinu dana u slučaju odgode ovrhe. Tijekom te tri godine dužnik koji je podnio zahtjev za otpis duga morat će Fini prijaviti ako dođe u posjed imovine veće od 100.000 kuna (dobitak u igrama na sreću, nasljedstvo, darovanje...)

Vjerovnici koji su otpisali dug dužniku imaju mu pravo u tom razdoblju uskratiti uslugu, osim ako se ne radi o usluzi čije bi uskraćivanje dovelo u pitanje zadovoljavanje osnovnih životnih potreba. Po isteku gore navedenih rokova, podaci o podnositelju zahtjeva trajno se brišu iz Registra otpisa dugova.




Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: