Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Hvališ se kako znaš sve o pivu u društvu? Dokaži i osvoji vrijednu nagradu! [nagradna igra je završena]

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65740
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 28.01.2015. 15:35 
Naslov:  Hvališ se kako znaš sve o pivu u društvu? Dokaži i osvoji vrijednu nagradu! [nagradna igra je završe
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Što je bilo prvo, kruh ili pivo? Ne znamo, ali postoje dokazi kako su se runde piva ispijale u krčmama na području Mezopotamije čak 2700 godina prije Nove ere.

Najraširenije je alkoholno piće na svijetu, karakteristične arome po hmelju, a dobiva se alkoholnim vrenjem pivske sladovine pomoću pivskog kvasca. Za proizvodnju piva tradicionalno se koriste osnovne sirovine: slad, hmelj, kvasac i vodu, te neslađene sirovine (kukuruzna krupica, riža, ječam i pšenica), a kvaliteta piva ovisi o čistoći i sastavu tih sirovina.

Na hrvatskom se tržištu može pronaći svih vrsta piva, od sveprisutnih domaćih lagera, preko kvalitetnih lokalnih brendova, pa sve do pivskih rariteta koji se proizvode u malim količinama ili svjetski poznatih kvalitetnih inačica koje su pravi blagoslov za pivske sladokusce.

Vrsta piva ima preko tisuću jer su kombinacije s prethodno navedenim sirovinama proizvodnje neograničene. Dvije osnovne podjele piva su ale i lager, a glavna razlika je u kvascu i procesu fermentacije.

Ale je najstarija vrsta piva gdje kvasac fermentira pri temperaturi (od 14 do 23°C). Ale piva su gušća i malo slađa jer fermentacija ne završava potpunom pretvorbom šećera u alkohol. Moderni aleovi sadrže hmelj, koji čuva pivo, gorkog su biljnog okusa i izjednačavaju slatkoću slada. Primjerci ale piva u Hrvatskoj Nova Runda Pale Ale, Zmajska pivovara Pale Ale, Corsendonk Agnus, Maredsous Abbaye Blonde, Wychwood Dr.Thirsty`s i sl.

Lager se proizvodi na nižim temperaturama od alea (od 6 do 13°C), a pri procesu fermentacije kvasac donjeg vrenja kvasac sliježe na dno. Ponekad zbog agresivnije fermentacije lagera ostavlja iza sebe manje slatkoće i okusa nego kod ale-ova. Poznata lager piva su Osječko, Ožujsko, Karlovačko, Pan, Velebitsko, Budweiser i sl.

Izvor informacija urednik je gastro-portala Punkufer.hr Ribafish.

Kako bi osvojio nagradni paket svijetlog Budweiser piva s kojim te časti American Bar Dollar odgovori na sljedeće pitanje:

U kojoj se državi na svijetu popije najviše piva ?

Nagradna igra
Portal Osijek031.com i American Bar Dollar poklanjaju nagradni paket svijetlog Budweiser piva vjernim korisnicima portala koji točno odgovore na pitanje U kojoj se državi na svijetu popije najviše piva ?.

Sudjelovati možete:
1] ispunjavanjem obrasca ispod i klikom na gumb "Like" na vrhu ovog članka
2]u Facebook komentar, par centimetara ispod, upišite odgovor na pitanjeČ u kojoj se državi na svijetu popije najviše piva ?
[bit će nam drago ako se prijavite na oba načina (povećavate mogućnost dobitka)!]


Nagradna igra je završena, a sretni dobitnici su:
Josip Korajac - Kina

Dobitnici će u roku 24 sata na e-mail adresu navedenu prilikom prijave primiti obavijest/upute o preuzimanju nagrade. U slučaju nedobivanja e-maila s obavijesti, molimo Vas da nam se obratite na e-mail redakcije!

Dobitnici čestitamo, a ostalima želimo više sreće u nekoj od sljedećih nagradnih igara na portalu Osijek031.com!


[sudjelovanje u nagradnoj igri dozvoljeno samo punoljetnim osobama]


Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: